Amasya İtimat

BİZ KIYMETİNİ BİLMİYORUZ..

0
1861

Hazırlayan: Yılmaz Sergen

Suudilerin halihazırda 11.000 ton petrol üreten 20.000.000 zeytin ağacı diktiğini biliyor muydunuz?

Suudi Arabistan’ın kuzeybatı kesiminde yer alan Al Jouf bölgesinde zeytin yetiştiriciliği, elverişli koşullar nedeniyle önemli bir faaliyettir.
ve bölgenin iklimi. Al Jouf, yüksek kaliteli zeytinyağı üretmesiyle tanınır.
Suudi Arabistan ayrıca zeytin yetiştiriciliğinde verimliliği artırmak için hidroponik ve sulama teknolojilerine de yatırım yaptı.
Halihazırda 20 milyon yeni zeytin ağacı dikildi, geçen yıl 11 bin ton zeytinyağı üretildi ve 7 bin hektarın üzerinde (Guinness Dünya Rekorları 2018’e göre dünyanın en büyüğü) dikili 5 milyon ağaçtan oluşan bir zeytinlik var. Suudi sermayeli bir şirket tarafından kuruldu. Bölgede yetiştirilen başlıca zeytin çeşidi “Nabali” çeşididir.
Arap ülkelerinde zeytin yetiştiriciliği son derece yoğundur – hektar başına 1.600 ağaç dikilmektedir (geleneksel teknik yalnızca 200 ağaç dikmektedir) ve yetiştirilen çeşitler çoğunlukla İspanyol (piquel, arbosana ve arbequina) ve Yunancadır (koroneiki gibi), ancak İtalyan değildir.
Suudi Arabistan yakın zamanda Madrid merkezli zeytinyağı ve sofralık zeytin sektöründe hükümetlerarası ve uluslararası kuruluş olan Uluslararası Zeytin Konseyi’ne (IOC) katıldı.

Bir dönem ilçemiz çevresinde de yetiştirilen Taşovamızın rakımı 230 düzeyinde Andıran’da 190 bir zamanlar zeytin yetiştirilen Karsavul Zana mezrasında 175 civarında.

Adamlar çölü ıslah edip zeytin üretimine açıyor. Bizler zeytin ağaçlarını günlük kazanç adına kesip atıyor ya da zeytinlik arazileri kendi haline bırakıp verimsizliğe terk ediyoruz. Çocuklarımızın geleceği adına ha bir gayret.

TAŞOVA ZEYTİNLİKLERİ

Araştırmacı Yazar Umut Pelitli’nin konuyla ilgili 27 Haziran 2017 tarihli sitemizde yayınlanan  yazısının bir bölümünü paylaşıyoruz:

”Herkese aidim ve kimseye ait değilim,
Siz gelmeden önce buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.”
Gölgesinde dinlendiği bir zeytin ağacı Antik çağın en önemli ozanlarından olan Homeros’un kulaklarına fısıldar bu dizeleri. Gerçekten de zeytin ağacının geçmişi bundan yaklaşık 39 bin yıl öncesine dayanır. Bilgeliğin, bolluğun ve sağlığın sembolü sayılan zeytinin anavatanı Anadolu toprakları olarak kabul edilir.
Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir ancak denizden 1000 metre yükseklikte de zeytin tarımı yapılabilmektedir. Zeytin özellikle 400 metrenin altında daha verimli olur.
Yöremizde yapılan zeytin tarımı ile ilgili ilk bilgiler M.Ö. iki bin yılı ortalarına doğru düzenlenmiş Hitit metinlerinde geçer. Zeytin ağaçlarının dağılış sahaları arasında Amasya’da sayılmaktadır. Taşova-Artova arasında yapılan kazılarda bulunan ilkel zeytinyağı presleri önemli ve yoğun bir zeytin ziraatının varlığını göstermektedir. Amasyalı coğrafyacı Strabon’da bu durumu destekleyen bilgiler verir.”

Yorum Ekle