Fotoğraflar: Ziya Ahmet Celep
Bir zamanlar Uluköy ile üretimde yarış halindeydi. Alpaslan’da bu yıl üretimi az da olsa soğan hasadına başlandı.
Bir zamanlar bu ürün ile ilgili çiftçilerimiz arasında “Yedi yılda bir çiftçinin yüzünü güldürür” tabiri yaygınlaşmıştı.
Bindokuzyüzseksenli yıllarda ülkemizde üç ilçe bu üründe nam yapmıştı. (Tohumuyla) Bursa-Karacabey ilçesi, Suluova ilçesi ve ilçemiz Taşova. Yine bir zamanlar Tütün ve pancardan sonra üçüncü sırada yer alan soğan üretimi her geçen yıl giderek azalmaya devam ediyor. Soğan deposu olarak bilinen Uluköy köylüsü alternatif ürünlere yönelirken, yine farklı ürünlere yönelen Alpaslan‘da bu yıl soğan üretimi az da devam etti.
Bölgemizde soğan üretimi arpacık (tıska) ürünün tarlaya dikilmesi şeklinde yapıldığı için hasadı erken olmaktadır.
Ekiminden hasada kadar geçen sürede aşırı iş gücü gerektirmeyen soğanını pazarlama ve ekonomik getirisi son derece istikrarsız bir üründür. İlçemizde soğan yemeklerin haricinde özellikle köy fırınlarında yapılan ekmeklerin içine katılarak da tüketilmekte olup yağda kavrulan soğanların içine tuz, baharat ve biraz salça katılır. Soğuduktan sonra mayalı hamurun içine konularak pişirilir. Özellikle fırından yeni çıktığında bu soğanlı pidelerin tadına doyum olmaz. Genellikle dini bayramlarda ve özel günlerde pişirilir.
Doğal antibiyotik olarak tanımlanan soğanın faydaları:
- İdrar söktürür
- Kan şekerini düşürür
- Mide asidini artırır ve sindirimi kolaylaştırır
- Bağırsak hareketlerini artırır
- Müshil etkisi yapar
- Antibakteriyaldır
- Yaraları iyileştirir
- Tansiyonu düşürür, kalp fonksiyonlarını destekler.