Bilgi ve teknoloji çağı ne kadar büyük gelişim gösterse de, dünya her geçen gün modernleşse de, atalarımızın geçmişde kullandığı değerlerin önleyemeyen yükselişi sürüyor. İşte bunlardan biri de: Ihlamur. Ilıman iklim şartlarının sürdüğü ilçemizin her bölgesinde yetişen ıhlamur ilçemiz pazarında kilosu seksen liraya alıcı buluyor. Büyük şehirlerde aktar ve bitkisel ürün satan işyerleri ıhlamuru gramla satarken, paketlenmiş ıhlamurun kilosu 200 lirayı geçiyor.
IHLAMUR’UN FAYDALARI :
Avrupa’da, halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından (lime tree) elde edilir. En sık rastlanan ıhlamur ağacı türleri, Tilia cordata ve Tilia platyphyllos’dur. İki ağacın birbirinden farkı, yapraklarının büyüklüğüdür. Ihlamur çayı geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanılmaktadır.
Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve 15-25 metre uzunluğa erişebilir. Sağlığa faydalı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü ise sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler, bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklindeki bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyür. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir.
Ilıman iklimlere özgü ıhlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Ağacın ürüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçekler açabilir. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı vardır. Kurutulmuş çiçekleri ise hafif tatlı ve yapışkandır.
- Terlemeyi teşvik eder
- Ateş düşürür
- Öksürüğe iyi gelir
- Gribe ve nezleye iyi gelir
- Migren ağrılarını hafifletir
- Kaygıyı azaltır
- Stresi azaltır ve rahatlama sağlar
- İshal tedavisinde kullanılır
- Kan basıncını düşürür
- Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır
- Damar sertliğine karşı kullanılır
- Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar
- Kas spazmlarını giderir
- Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır
- Boğaz ağrısını alır
- Hazımsızlığa iyi gelir
- Çarpıntıyı giderir
- Toksinlerin atılmasına yardımcı olur
– See more at: http://www.bitkicaylarininfaydalari.com/ihlamur-cayinin-faydalari/#sthash.t8lXpqmY.dpuf