1981 yılı ilçemizin Pasaj ile yeni tanıştığı yıl. Samsun caddesi (Atatürk Bulvarı) ile Oteller caddesi (Cumhuriyet caddesi)’nin kesiştiği kavşak o zamanda Taşova’nın hem kalbi hem beyni idi.
O yılların moda tabiri pasaj şimdilerde pek kullanılmıyor. Pasajların yerini artık plazalar, rezidanslar almış. 34 yıl öncesinin ticari anlayışı ve o samimi ortam da yok olmuş.
Müteahhitliğini Niksarlı merhum Şahin ustanın yaptığı, 1977’de başlayan ve 1981 sonlarında tamamlanan 540 metrekare 3 katlı devasa iş hanı bir çok resmi ve özel kurumları ağırlamış. Merhum Hüseyin Altun’un adını taşıyan pasajın ikinci katı bir diş hekiminin muayenehanesi dışında boşalmış durumda.Üçüncü katında ise Atatürkçü Düşünce Derneği ve Yeşilırmak Derneği faaliyet gösteriyor.
Birinci katında bir dönem 20 iş yerinin bulunduğu pasajda yapılan tadilat ve birleştirmeler ile dükkan sayısı beşe kadar düşmüş. Değişmeyen tek iş yeri merhum Fikri Yazgan ile başlayan, Mesut Başaran ile devam eden ve halen Nimet Kırım’ın işlettiği çay ocağı.
Hüseyin Altun Pasajı 34 yıllık sürede bakalım hangi resmi ve özel kurumları barındırmış; İlköğretim Müdürlüğü (şimdiki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü), TEK (şimdiki YEDAŞ), Özel Amasya Sürücü Kursu), Yeni Taşova gazetesi, Tekel bayii Özgür Ağış, Manav Hanefi Güngör, Seyfettin Usta (Amasyalı buzdolabı tamircisi), Bakkal Fazıl Güven, Saatçı Erdeniz Gözaydın, Televizyon tamircisi Abdurrahman Eren , Tekel bayii Nazmi Küçük, Ayakkabı tamircisi Sebahattin Telli, Berber Halil Darı, merhum Terzi Mehmet Köksal, merhum Terzi Nazım Güner, merhum Terzi Mithat Eriş, Gömlekçi Ali Pehlivantürk, merhum Terzi Ahmet Önder, Terzi Halis Kahriman, Diş hekimi Serdar Erokyar, Diş teknisyeni Mehmet Özel, Diş Hekimi Ercan Topçu, Taşova Televizyonu, Dr. Osman Gürer, Eczacı Birsel Yener, Dr. Metin Özdemir, İnşaat Mühendisi Galip Yolaçan, Turk Telekom İnternet evi, Memur Sen, Taşova Eğitim ve Sosyal Kalkındırma Vakfı, Hayvan alım-satımcısı Muharrem Başyurt.
Bir anekdot:
Yaklaşık on yıl süre ile kaldığımız matbaamızın bulunduğu Hüseyin Altun pasajından 1991 yılında Emektar caddesi (sobacılar arası) na taşınma kararı vermiştik.İnternet gazeteciliğinin olmadığı o yıllarda gazetemizin 135’i Avustralya, Libya, Suudi Arabistan Avrupa’nın farklı ülkeleri ve 345 yurt içi olmak üzere 480 abonesi vardı. O dönemlerde ENKA’da çalışan ve yurt dışında bulunan Mehmet Altun izine geldiğinde bu duruma çok kızmış ve kardeşi İsmail Altun’a şu anlamlı sözleri söylemişti: “Aslanım insan bunların buradan taşınmasına hiç razı olur mu? Babamızın ismi gazete sayesinde 4 kıtada okunuyordu.”