Amasya İtimat

BİR YIL VERİYOR DİĞER YIL VERMİYOR… ŞİMDİ HASAT ZAMANI…

0
849

Haber: Serdoğan Sıvacı
75 yaşında Faruk Gencel ve eşi Hamide kızı Saliha ile birlikte Alpaslan köyündeki elma bahçelerinde coğrafi işaretle tescillenmiş misket elmasının hasadına başladı.
Ünü Türkiye sınırlarını aşan, ve artık yurt dışında bile tercih edilen Amasya misket elmasında hasat devam ediyor. Çiftçiler erken saatlerde gelerek bahçesinde elmaları hasat ediyor.
İlçemize bağlı Alpaslan köyünde yaşayan  Gencel ve ailesi elma bahçelerinde hasada devam ediyor.
Üretici Faruk Gencel, “Bu elmanın özelliği aroması, diğer elmalardan farkı aroması. Yediğiniz zaman mideyi buz gibi yapıyor, rahatlatıyor. Yerken ses yapar. Birde bunun depolaması (saklanması) çok kolay. Uzun ömürlü, soğuk hava deposuna atıp da para vermeye gerek yok. Eve koyduğunuz zaman Mayıs ayına kadar, durur yani. Bir elmanın Amasya misket elması olup olmadığını yatay kesildiğinde çekirdeklerinin bulunduğu kısmın yıldız şeklini almasından anlıyoruz. Eylül’ün 20’sinde hasada başlıyoruz, ekimin 20’sine kadar hasat yapılır. Çok fazla ağaçta kaldığı zaman dökülüyor. Sapı çok kısa olduğu için ağaçta pek fazla durmaz bu” dedi.
Kızları Saliha Akça ise “Faydaları çok, cildi güzelleştiriyor, mideye de çok iyi geldiği söyleniyor. Sabah aç karnına yendiği zaman mide de hazım yönünden iyidir. Her derde deva yani. Amasya Misket Elması tabii ki, başkalarına gerek yok. Bu bir başka yani. Yeşil elmayı da hasat ediyoruz ama Amasya Misket Elması bir başka. Tadı ve aroması güzel” dedi.
Eşi Hamide Gencel de sabah erken saatlerde bahçeye geldiklerini söyleyerek, 52 yıl önce köye geldiğini ve hasat ettiğini söyledi. Hasat yapmaya alıştığını ve zorlarına gitmediğini aktardı.

Bahçelerde elma mesaisi sürerken, kilosu tarlada 30 lira iken, marketlerde de 40-50 lirayı buluyor. Ayrıca, bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimini düşürmesi nedeniyle bu yıl 3 bin 642 dekar alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından 8 bin ton rekolte bekleniyor.

Yorum Ekle