Amasya İtimat

BİR TÜRKÜ İKİ ESER

0
427

Büyük halam, Kurtuluş Savaşı’nın ikinci yılında, “Kaç kaç” denilen bir yaşam sırasında, AHAR DAĞI’nda gelin olmuş.

 

Yunan askerlerinin, emperyalist güçlerce desteklenmesi, zulüm oranını artırmıştır… Akla gelebilecek her türlü acı yaşanmış. Benim köyüm, Murat Dağı’nın güneyine düşen dağ sırasının eteğindedir… Köy boşaltılmış… Çadırlarda, dağların doruklarında yeni bir düzen kurulmuş…

 

Babamın anlattığı manzara şu: Yağmur şiddetlendi. Çadır ve çardak var.. Büyüklerimiz düğüne karar vermiş.. Ablamı bir çadırdan alıp, başka bir çadıra gelin götürdüler… Beş altı kişi, ellerinde küreklerle, çadıra, çardağa su girmesini önlemek için çabalıyor… Biz on-onbeş çocuk, ağzımızla davul-zurna çalıyoruz.. İhtiyarlar ağlaşıyor… Yağmur sicim gibi yağıyordu…

 

Savaş bittiğinde köşe dönmüş köylüler… Bütün evler yakılmış, yıkılmış… Yeniden çadır, çardak kurulmuş… Basit odalar yapılmış elbirliğiyle… Yeni bir düzen kurulmuş… İki yıl aradan sonra yeniden toprağa tohum ekilmiş…

 

  *                      *                      *

 

Zeybeklerin, efelerin adını çok duydum… Efsanelerini dinledim… En yaygın anılan Yörük Ali’dir… Bir de türküsü vardır, dilden dile dolaşır…. Ege bölgesinde Yörük Ali’yi sevmeyen yoktur… Bir noksan şuydu: Yörük Ali’yi anlatan bir kaynak bulamamıştım… Lise yıllarımda düştüm peşine… İzmir Milli Kütüphane’de yoktu… Orada olmayan nerede olabilir? Aydın-Nazilli-Sultanhisar… Müze açıldı Yörük Ali adına… Fakat bilimsel bir eser yok…

 

Aradığım esere kavuştum sonunda… Derleyen Atilla ORAL. Yörük Ali’nin yaveri Şükrü Oğuz ALPKAYA’nın anılarından yararlanılarak yazılmış… Üç günde okudum… O kadar yeni bilgilerin sunulması şaşırttı beni… Belgeler ne kadar önemli ve bu konuda ne kadar yetersiziz…

 

Her kitaplıkta bulunması gereken bir eser…

 

İkinci eser: Ruhi SU Türküleri.

 

Daha önce Ruhi Su Kültür-Sanat Vakfı yayını olarak çıkmıştı. 2000 yılında.

 

Yeni basım Eylül 2008, Everest yayınları. Hazırlayan: Karabey AYDOĞAN…

 

Ruhi SU öğretmenimizin kaset ve plakalara okuduğu bütün türküler verilmiş. Yazım yanlışlarından arındırılmış… Karabey Öğretmenimizin titiz çalışmasının güzel bir örneği Ruhi Su Türküleri… Eline sağlık Karabey öğretmenim…

 

Zeybekler Uzun Çaları Ruhi SU öğretmenimizin en çok aranan eseridir. Türkülerden biri de Yörük Ali’dir. Ne güzel yorumlamış türküyü USTA! O çelimsiz Yörük Ali Dağ Gibi Biri oluyor. Bizi de alıp Ulusal Kurtuluş Savaşı günlerine götürüyor. Türkü Sevenlerin elinden düşürmeyeceği bir eser…

 

YÖRÜK ALİ

 

Şu Dalama’dan geçtin mi?

Soğuk sular içtin mi?

Efelerin içinde

Yürük Ali’yi seçtin mi?

Hey gidinin efesi

Efelerin efesi

Şu Dalama’mn çeşmesi

Ne hoş olur içmesi

Yürük Ali’yi sorarsan

Efelerin seçmesi

Hey gidinin efesi

Efelerin efesi

Cepkeninin kolları

Parıldıyor pulları

Yürük de Ali geliyor

Açıl Aydın yolları

Hey gidinin efesi

Efelerin efesi

Aydın Dağı’n oydular

Çalıya da martin koydular

Yürük Ali’nin adını

Hazreti Ali koydular

Hey gidinin efesi

Efelerin efesi 

Hoş ve esen kalınız

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz