Amasya İtimat

BİR MESLEK DAHA  TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞÜYOR

.

İlçemiz  pazar yerinde  48  yıldır  vatandaşın isteğine göre elek yapan 59 yaşındaki elek ustası Dursun Gezici    mesleğini babasından öğrendiğini söylüyor. Kırk yıl öncesinde ilçemiz Yeşilırmak mahallesi, Bekir Paşa caddesinde yapılan elek işi, o güzel insanların İstanbul’a taşınması nedeni ile tarih olmuştu.

Taşova’da Perşembe günü kurulan  Pazar yerinde Erbaalı Dursun usta,  baba mesleği olan kalbur ve elek yapma işini bir çekiç , küçük yassı demir parçası , makas ve kerpetenle  yılardır sürdürüyor. Dizlerini örs olarak kullanan  usta, küçük çekici ile kutu içerisinde bulunan  çivileri  sevkle çakıyor.  Dursun Usta   vatandaşın istediği ebatta eleği  kasnaklar üzerine montaj yaparken  aletlerin yanı sıra dizlerini  maharetle kullanıyor. Ustanın  çalışmalarını izleyen müşteri  sipariş verdiği eleği kısa sürede teslim alarak test yapabiliyor. Mesleği babasından öğrendiğini  belirten Dursun Usta bu işi  bölgede yapan son usta olduğunu dile getiriyor. Bu mesleği  yaparak çocuklarını okuttuğunu  anlatan Dursun usta   önceleri her evin ihtiyacı  olan elek ve kalburun   şimdilerde önemini yitirdiğini ve teknolojiye yenik düştüğünü anlatıyor.

Elek ve kalbur ustası Dursun  Gezici; “Bu bizim baba mesleğimiz. En son ben kaldım. Uğraşıyoruz, nereye kadar gider bilmiyorum. Çocukluktan beri bu mesleği yapıyorum, bu bizim işimiz. Yeni nesil bu işe pek hevesli değil. Yenilerden bu işi yapan yok zaten, tek ben yapıyorum. Devam ettirmeye çalışıyorum ama ne zamana  kadar bilemiyorum. Çifçiye, köylüye lazım alan şeydi. Şimdi makineleştiği için değeri kalmadı. Salça , kuşburnu, şire zamanı ve pekmez zamanı  alıyorlar.” dedi.

IMG_8660 IMG_8661 IMG_8662 IMG_8663 IMG_8664 IMG_8677

 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.