Amasya İtimat

BİR DÖNEM TAŞOVA’DA, Orman: Dazlı: Kamyonculuk

0
392

Ahmet Günaydın

1960’lı yıllar, ilçe merkezi 3500 nüfusa sahip, köyleriyle birlikte 65 bin insanımız yaşıyor.

Pancar, tütün ve ormana dayalı ekonomik hayat. Bamya, Kiraz, üzüm, soğan, hububat, sebzecilik henüz çok yaygın değil.

O dönemlerde bir çok ilçede olmayan Tekel, Pancar ve Orman işletmeye ait şefliklerimiz var

.İnsanlığa zarar verse de ilçeye hayat veren tütün artık yok. Ama insanlarımız sigara içmeye devam ediyor ve sigara dünyada ekonomik alanda önemli bir pastaya sahip. Bir dönem 448 işçinin çalıştığı Tekel İşletme Müdürlüğü kapanmış. Son 5 yıldır dünya devi sigara tröstlerinin tütüne iyi fiyat vermesi ile bazı teknolojik gelişmeler bir kaç köyümüzü tütün üretimine yeniden sevk etmiş.

Pancarın ise kota ve yanlış uygulamalar nedeni ile üretimi yarı yarıya düşmüş. Ancan orman 10 yıllardır ilçemize hayat vermeye devam ediyor. Yeşil örtüsü ve bol oksijeniyle ilçemize ayrı bir görünüm veren orman,  ayrıca ekonomik alanda da büyük katkılar sağlıyor.

1951 yılında Yemişen mahallesi Okullar caddesinde tek katlı bir binada kurulan Merkez Orman İşletme Şefliği ve 1960’lı yıllarda kurulan Destek Orman İşletme Şefliği ile şeflik sayımız 2’ye yükselmiş. Bu yıllarda Alpaslan, Esençay, Kavaloğlu, Kumluca gibi yörelerde kurulan toplu koruma birimleri zamanla lağvedilmiş. 1980’li yıllarda merkez ve Destek ve orman işletme şeflikleri modern binalarına kavuşmuş. Akdağ ve Buğalı dağlarındaki zengin ağaç çeşitlerimiz bölge insanlarına kamyonculuk ve kesim işçiliği noktasında katma değer sağlamış. Özellikle güney kesimde kalan Dazlı ormanları, 1970’li yıllardan beri hem kamyoncular için hem kesim ekipleri için gelir kapısı olmuş. O dar ve keskin virajlı stabilize yollarda Dazlı’dan orman envali taşıyan nakliyecilerimiz kelle koltukta ailelerinin geçimini sağlamıştır.

1980’li yıllarda tek Taşıyıcılar kooperatifinin 260 üyesi olan kamyoncularımızın kooperatif sayısı 2’ye çıkmış ama üye kamyoncu sayısı ise 65’lere düşmüştür.

Dazlı ; Haşmetli tepelerinde zengin ağaç türleri, Boladan çayı ile ilçemizin eşsiz bir köşesi Dazla ve Ortaürgüp (Döner Taş) mezraları şimdilerde Hüsnüoğlu muhtarlığı olarak birleşmiş. Geç kalsa da Hüsnüolu’nda geçtiğimiz yıllarda kurulan Orman Kalkınma Kooperatifi faaliyetlerini sürdürüyor. İlçenin kuzey kesimindeki köylerin TOKSOY önderliğinde bir orman kalkınma kooperatifi kurma çalışmaları devam ediyor.

Amasyamızın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında, en büyük orman emvaline sahip ilçemizin orman varlığı büyük etken teşkil ediyor. 2010 ve 2014 yıllarında kurulan Boraboy ve Akınoğlu orman işletme şeflikleriyle şeflik sayımız 4’e  yükselse de, “Hükümet denen çatık kaşlı zat”  hala Orman İşletme Müdürlüğü hakkımızı vermiyor.
İlçemizin kalkınmasını çok büyük etkisi olacak Orman İşletme Müdürlüğümüzün bir an önce teşekkül ettirilmesi için yetkililerden bıkmadan, usanmadan bu en tabii hakkımızı  talep etmeye devam edeceğiz.

 

 

images husnuoglukoyu_Genel ad1 - Kopya ad2 - Kopya

 

 

 

 

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz