Amasyalı Bestekar, Söz yazarı, İcracı, TRT Müzik Dairesi Emekli Başkan Yardımcısı müstesna insan Özgen GÜRBÜZ ile yaptığımız söyleşide bir çok konuyu konuşacağız Özgen Gürbüz’ü farklı yönleriyle tanıyacağız..Tanıtacağız..
*
M.Keskin: Değerli sanat adamımız; Özgen GÜRBÜZ kimdir. ?
*
Amasya’nın ilçesi olan Merzifon’da 15 Nisan 1951 tarihinde dünyaya geldi..İstanbul Türk Mûsikisi Devlet Konservatuvarı ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu olup, evli ve iki evlat sahibi.
Müzikle ilgili İlk destek babadan geldi. Baba, mandolin ve melodika alarak, müzik hayatının başlamasına öncü oldu. Anne ve babadan çok sağlam bir müzik temeli aldı. Her ikisi de güzel şarkı söylerdi. Baba, keman ve mandolin çalardı.. En büyük desteği babanızdan gördü.
İlk, Orta ve Lise eğitimini Kastamonu’da tamamladı Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesinde okurken değerli hocaları Sevgi Ersoy ve Erol Dikeç ‘in de teşvikleriyle beste çalışmalarınıza başladı..
1976 ‘da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi İcra heyetinde konuk Tanbur Sanatçısı olarak 1 yıl çalıştı.
*
1977 yılında Kültür Bakanlığı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak, İstanbul Klasik Türk Müziği Devlet Korosu’nda Tanbur (Ses) sanatçısı olarak başladı ve
1982 yılında Ankara Radyosunda Tanbur sanatçısı olarak çalışmaya devam etti.
*
1984 yılında ,yurtdışında bir toplu konut projesinde çalışmak üzere, Ankara Radyosundan ayrıldı..
*
Önemli ve çok büyük bir inşaat projesinde Yönetici-Mühendis olarak görev aldı..
TRT Müzik Dairesinden gelen davet üzerine,1986 yılı Ekim ayında tekrar TRT’ye, Türkiye’ye döndü..
Her ne kadar inşaat mühendisliği alanında güzel çalışmalara imza atsa da, müzik ve ona dair büyük tutku aklından hiç çıkmadı..
*
Sn. GÜRBÜZ hocam öyle dolu dolu bir geçmiş ve çalışma hayatınız var ki, inanınız birini bırakıp birine gidiyorum. Çok güzel çocuk şarkıları besteleriniz var.
Yurtdışı çalışmalarınızın tamamlanmasından sonra döndüğünüz, TRT Müzik Dairesi Başkanlığında ve Ankara Radyosunda; bir çok proje, yarışma, kitap – Kaset – CD , Albüm yayınlarına ve araştırmalara imza attınız, bir çok kademede görevler yaptınız; Kurul üyelikleri, Kurul Başkanlıkları, Sanatçılık, Koro Sefliği, Müdürlük ve en son TRT Müzik Dairesi Başkan Yardımcılığı görevi gibi..
TRT Nağme de Severek dinlediğim bir programınız var ‘’ Tarihsel akışı için de Klasik Türk müziği’’ çok güzel bilgilendirici güzel sohbetler, klasik güzel eserlerin icrası, gerçekten harika bir program.
Ayrıca; Benimde üyesi olduğum ; İLESAM Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin Türkiye ve karşılıklı olarak ülkelerin eserlerini besteleme projesinde de görevleriniz var…
M.Keskin: -Artık ben susayım hocam siz anlatır mısınız.. Lütfen..
M.Keskin: En çok severek beste yaptığınız makam hangisi.. ?
Ö:Gürbüz: Galiba Hicaz ve Hüzzam Makamlarını biraz daha fazla seviyorum.
*
M.Keskin: Ne güzel, güzel makamlar ruhumuzun derinliklerinde dinginlik ve huzuru sağlıyor.. Başka bir aleme götürüyor. Hani hocam ‘’ müzik ruhun gıdasıdır ‘’ derlerya. Ne kadar da doğru bir söz.
….
Çocuklarınızdan sizin yolunuzu takip eden var mı ?
*
Ö.Gürbüz: Çocuklarımın müziğe karşı ilgileri yüksek.. Her ikisi de TRT Çocuk Korolarına, kızım ayrıca Gençlik Korosuna da devam etti.. Ancak profesyonel olan yok. Kendi meslek dallarında başarıyla yürüyorlar..
*
M.Keskin : Basılı bir eseriniz var mı Albüm, kitap araştırma gibi..
*
Ö.Gürbüz: TRT tarafından 30 küsür yıl önce basılmış, “Uşşak Makamı Dizisinde Kullanılan 2.Derece Üzerine Bir Araştırma” bir küçük kitabım var.
M.Keskin: Küçük demeyiniz hocam; Bilgi eskimez sürekli baş vurulabilecek kaynakdır. Gelecek müzik adamlarına yol göstermektir ne güzel..
M.Keskin: Müzikle ile İnşaat arasında bir bağ var mı sizce ..?
Ö.Gürbüz: Evet var , birisi çeşitli malzemelerden bina, yol, köprü, Baraj, Liman vs. yapıları ortaya çıkarıyor, diğeri ise, titreşimlerden / seslerden ve usûllerden-ölçülerden-
*
M.Keskin: Çok doğru diyorsunuz hocam; her ikisinin de yapı taşında bir eksiklik veya fazlalık varsa sağlıklı bir yapı veya eser ortaya çıkmaz. Teşekkür ederim..
*
M.Keskin: Bu zamana kadar ki besteleriniz..
Ö.Gürbüz: TRT Repertuarı dahil, çeşitli formlardan 40 civarında bestem var.. Bazılarının güfteleri de bana aittir.
*
M.Keskin Beste ve güftesi size ait bir kaç eserinizi yazmak istiyorum severek dinlediğim.
– Güzel gözlüm şirin sözlüm sevdim ah seni- Hicaz
-Kömür gözlüm aklımı aldı aklımı balam – Nihavend
*
Aldığınız Ödüller..
Ö.Gürbüz: Milliyet Gazetesi, Çevre Bakanlığı vs. kuruluşlarca açılan anket ve yarışmalarda aldığım mansiyon ve derece ödüllerim var.
*
M.Keskin: Sizin de yakından incelediğiniz ‘’Amasya Sevdası Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri’’Genel Yayın Danışmanı ŞÜSİYAD Başkanı Hikmet Okuar’ın yaptığı ve benim de yürütüğüm bu Proje Amasya ve İlçelerinin bütün özelliklerini ve güzelliklerini aksettiren bir eser. 444 sayfaya çıkacak olan bu eserin 5. Baskısını yapacağım İnşallah.. Amasyalı iş adamı ve iş kadınlarının projemize destek vermelerini her seferinde dile getiriyorum. Dilerim bir gün duyarlar bizi. Değerli hocam, “Amasya Sevdası” ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim ?
*.
Ö.Gürbüz: Öncelikle, maddi manevi büyük özveri gerektiren dergi formatında kaynak eser nitelikli bir proje çalışması yapmak, bunu basmak, dağıtmak gerçekten çok zor bir iş..
Bu yüksek enerji ve maliyet getiren memleket aşkıyla açıklanabilecek çalışmanı büyük takdirle karşılıyorum..
Amasyalı hemşehrilerimizin ve Yerel yönetimlerimizin de destek olabileceklerini umuyor, en içten sevgilerimi sunuyor ve çalışmalarında üstün başarılar diliyorum..
*
M.Keskin: Sn. Özgen Gürbüz Hocam Muhteşem söyleşimiz için
Size çok çok teşekkür ediyorum Sağ olunuz, var olunuz. Sağlık huzur ve esenlikler diliyorum..
Gizemli Şebingülü duyarlılığımızla. bizleri takip eden tüm okurlara ve Hayranlara; Selam Saygı ve Sevgiler gönderiyoruz.
Başka bir konuda görüşmek üzere hoşca kalınız..
*
Müzeyyen KESKİN
Amasyaşat Başkanı
Mail.mkeskin6@hotmail.com
Amasyasevdasi.net