Amasya İtimat

BAYRAM EKMEKLERİ AREFE GÜNÜNDEN PİŞTİ…

Haber: Ahmet Şimşek

Taşova ve köylerinde Arefe gününden itibaren bir bayram telaşı sürer. Kimi pirinçle sütü karıştırır sütlaç yapar, kimi soğanlı, cevizli, haşhaşlı, çeteneli ekmek pişirir.

 

Arefe günü evlerde telaş sürerken, bayanlar dolma, tatlı,  çeşitlerini yaparlar, çocuklar bayramlık elbiselerini yastığının altına koyarlar, yarim nasıl giyeceklerini, ne yapacaklarını, şeker toplayacaklarını hayal ederek uykuya dalarlar.

 

Erkekler ikindi namazının arkasından kabristanlıklara topluca gidilir; Hoca efendiler Kur’an-ı kerim okur, Arefe günü bir başka heyecanlanır insanlar.

 

İşin en güzeli köy fıırınları dolup, taşar, ekmek pişirme keşiğe girilir, sırası gelen ekmeklerini pişirir.

Yorum Ekle