Kaynak: Faruk Genç
Tarihi İpek yolu üzerinde, eski kalesi ve zindanları ile Roma dönemine kadar uzanan bir yaşantı, evet burası: Baraklı.
Yıllar öncesi Antep’ten Yozgat’a, oradan da Amasya’ya uzanan uzun bir yolculuk. Köyün o zamanki adı Başbaraklı, Taşova ise Yemişhanı adı altında bir köy. Taşova ilçe olduktan sonra Başbaraklı ismi kalkıp, köy Aşağı ve Yukarı Baraklı olarak ikiye bölünerek muhtarlık olmuş. 1995 yılında belediyeye statüsüne dönüşen Baraklılar; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet gibi çok anlamlı üç mahalle olmuş ama 2014 yılında ilçemizdeki bütün belediyelerin kapanması ile Aşağı ve Yukarı Baraklı köylerine yeniden dönüşmüş.
Aşağı ve yukarısı ile bir çok tarihi eseri ve doğal güzelliği içinde barındıran Aşağı Baraklı‘da 132 yıllık ahşap camii ve hala faaliyet gösteren 300 yıllık değirmen yıllara meydan okuyor.
Amasya ilimize 55, ilçemize yaklaşık 31 kilometre uzaklıkta olan Baraklı Şelalesi Taşova Yukarı Baraklı köyünde Kayabaşı mevkiinde bulunmaktadır.
Şelaleye Amasya’nın yanı sıra çevre illerden de ziyaretçiler gelmekte olup, bu yıl kar ve yağan yağmurlardan dolayı suyu gürül gürül akan şelaleye ziyaretçi gelmeye başladı.
Şimdiye kadar binlerce ziyaretçiyi ağırlayan şelalede özellikle hafta sonu ziyaretçi trafiği artıyor. Ancak şelaleye gelen ziyaretçiler yol durumundan şikayetçi. Tabii bu konuda köy halkıda bu konudan şikayetçi olup, yetkililerden bu sorunu bir an önce çözmelerini istiyorlar.
27 Nisan 2025 Pazar günü Şelalenin saat 16.15 itibarı ile son durumunu Yukarı Baraklı Gönüllü Muhabirimiz Faruk Genç bizlerle paylaştı.
Baraklı Şelalesi doğal güzelliğine kavuştu. Bu yıl yağışların geçtiğimiz yıla göre fazla olması nedeni ile şelalenin suyu coşkulu bir şekilde akmaya başladı.