1983 yılında fizibilite çalışmaları yapılan ve Kumluca köyünün uzun yıllar rüyalarını süsleyen Buladan barajı, 2007 yılı Ekim ayında Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan sondaj çalışmaları sonrasında düzenlenen rapor ile suya düşmüştü.
Kret kodu: 610, Telveg kodu: 520, Baraj kret boyu: 620 metre, dolu savak boyu: 640 metre yüksekliği: 95 metre ve 2007 birim fiyatları ile 50 milyon liraya malolacak Buladan barajı, Amasya’da Süreyyabey barajından sonra en büyük barajı olacaktı.
İlçemizin güney kesimindeki bir çok köyün tarım arazilerinin büyük bölümünü sulanabilir duruma getirecek olan ve çevremizdeki dere ve çaylar arasında en yüksek debiye sahip olan Buladan çayı, Kumluca eski köy mevkiine yapılması planlanmıştı. Ankara G & M Mühendislik Sondaj Ltd. Şti. tarafından yapılan sondaj çalışmalarının sonrasındaki olumsuz rapor Kumluca ve çevre köylerini hayal kırıklığına uğratmıştı.
Kumlucalılar artık yönünü İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacak olan Kumluca göletine çevirdi. Kumluca köyü Muhtarı Mustafa Coşkun ve ihtiyar heyeti ile İstanbul’da 2011 yılında faaliyet başlayan Kumluca Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Önder ve yönetimi gölet konusunu önemsiyorlar.
Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Su Kanal Hizmetleri Müdürlüğünce 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre açık ihale usulünce Kumluca göleti zemin etüdü ihalesi Amasya’da 20 Mart 2018 Salı günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek.
Kumluca köyüne yakyaşık 2 kilometre uzaklıkta Ardıçönü köyü yakınında Deretarla mevkii, Marşu deresi üzerinde yapılacak Kumluca göletinin hayırlı olmasını diliyoruz.