Amasya İtimat

Babası 60, oğlu 40 yıldır El Emeği Göz Nuru ile dikiyorlar…

0
1106

İlçemizde 60 yıldır terzilik yapan Ali Pehlivantürk, el emeği göz nuru ile gömlek dikerek hazır giyim sektörüne direniyor.

18 yaşında terzilik mesleğine başlayan ve 60 yıldır mesleğini devam ettiren Ali Pehlivantürk, kişiye özel gömlek üretimi yapıyor. Hazır giyimin yaygınlaştığı günümüzde üretimine devam ederek inatla mesleğini sürdürüyor.

78 yaşındaki terzi Ali Pehlivantürk, yarım asrı aşkın süredir el emeğiyle gömlek dikerken oğlu ise meslek hayatında çıraklık dahil yaklaşık 40 yıla yaklaştı.. Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasına rağmen oğlu Serdar Pehlivantürk ile birlikte küçük atölyesinde mesleğini sürdüren Pehlivantürk, kişiye özel dikimle sadık bir müşteri kitlesine hizmet veriyor.

 

Yarım Asırdan Fazla El Emeği Göz Nuru ile Dikiyor

“BÖYLE GİDERSE EL YAPIMI TERZİLİK MESLEĞİ YOK OLABİLİR”

Hazır giyimin yaygınlaşmasıyla çırak yetiştirmede sıkıntı yaşandığını vurgulayan Pehlivantürk, “Yakın zamanda Taşova’da el yapımı terzilik mesleği tamamen bitebilir. Biz müşterilerimizin ölçüsünü alarak tam uyumlu gömlekler dikiyoruz. 50 yıllık müşterilerim var. Hatta Almanya’dan gelen müşterilerim, her ziyaretlerinde 3-4 gömlek yaptırıp götürüyorlar ve benim diktiğimden başka gömlek giymiyorlar” dedi.

 

“KALİTELİ ve UZUN ÖMÜRLÜ ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR”

Gömlek dikiminde kumaş seçiminden dikime kadar tüm aşamaları titizlikle gerçekleştiren Pehlivantürk, diktiği gömleklerin sağlamlığı ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edildiğini ifade etti. Hazır giyim sektörünün uygun fiyat avantajıyla zanaatkar terzileri zorladığını ifade eden Pehlivantürk, kişiye özel dikim arayanların hâlâ terzileri vazgeçilmez bulduğunu söyledi.

 

Yarım Asırdan Fazla El Emeği Göz Nuru ile Dikiyor

ONLAR KÜLTÜREL MİRASIN TAŞIYICILARI

Pehlivantürk, gömlekçi terziliğin sadece bir meslek değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğunun altını çizerek, “Eskiden gömlek diktirme kültürü çok yaygındı. Şimdi azalsa da bu kültürü devam ettiren müşterilerimiz var. Biz de bu mirası yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Gömlekçi terziler, kişiye özel dikimle sadece işlevselliği değil, aynı zamanda kültürel bir değeri de yaşatıyor. Ali Pehlivantürk gibi ustalar, mesleğin kaybolmaması ve bu zanaatın gelecek nesillere aktarılması için büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyor.

Kaynak: Taşova.net

Yorum Ekle