Amasya İtimat

AYBASTI ve AKKUŞ GEZİ İNTİBALARIM

0
1117

Ahmet  Günaydın

28 Ekim 2022 Cuma günü Taşova Yerel Eylem Derneği YEG  tarafından YEG’lerarası tanışma amaçlı Aybastı ve Akkuş gezisi düzenlendi.

2019 yılında kurulan Ordu’ya bağlı Aybastı ve Çevresi Kalkındırma Derneği heyeti tarafından 28 Temmuz 2022 günü Taşova ilçemiz ziyaret edilmişti. İade-i ziyaret kapsamında ve bilgi alış-verişi yapmak içi düzenlediğimiz bu gezide Erbaa-Niksar-Reşadiye üzerinden yaptığımız bu gezide 1680 rakımdaki Bozcalı kasabasının yaylalarından geçtikten sonra Aybastı’ya bağlı ülkemizin en güzel yaylalarından biri olan 1400 rakımdaki Perşembe yaylasına vardık. Gölet ayrı bir güzellik katmış ancak yayla belediyelik bir kasabaya dönmüş adeta. Ulusal marketler AVM açmış, bir çok sektörde işyeri yaz-kış açık. Seyir terasından bakış ve kıvrım kıvrım akan mendereslerin manzarası çok hoş. 2 kilometre ilerisinde Ciseli şelalesi var.

AYBASTI

Aybastı ile Taşova’nın kaderi bazı konularda kesişiyor. 12 Eylül öncesi olaylarından ülke genelinde büyük sıkıntılar yaşamış her iki ilçe. Aybastı Gölköy ilçesinden 1957’de ayrılarak ilçe olmuş ama Gölköy’ü nüfus olarak geride bırakmış. Rakım: 700, Taşova’ya uzaklığı 144 km.  Taşova’dan ilçe merkezi olarak biraz büyük olsa da genel nüfusu 22 bin ile Taşova’nın çok altında. Anadolu Lisesi bizden önce açılmış ancak İş bankasının kapanmasıyla banka sayısı ikiye düşmüş.

Biz de hiç yok ama giderleri Aybastı Belediyesi tarafından karşılanan iki tane Hanımlar Lokali var. En ilginci ise; Taşova’da Küçük Sanayi Sitesi 1993’de faaliyete başlamış, OSB kurulması için çalışmalar sürerken, Aybastı’da Küçük Sanayi sitesi için adımlar yeni atılıyor. Sanayi esnafı cadde ve sokak aralarında hizmet veriyor. Yerel bir gazetesi var.

Aklımdan acaba burada da bir Taşovalı var mı diye geçerken, Aybastı Belediye Başkan Yardımcısı ”bir hemşehriniz var” dedi ve telefon etti. Merhum İbrahim Kara’nın oğlu Fatih Kara çıka geldi. Kara, Aybastı’da Halk Bankası Müdürlüğü yapıyor.

 

AKKUŞ

Ünye – Niksar Devlet Karayolu üzerinde olup, yüzölçümü 666 Km2. dir. Doğuda Kumru, batıda Erbaa, Çarşamba, kuzeyde Terme, Ünye, güneyde Niksar İlçeleriyle çevrili Taşova’ya uzaklığı: 104 kilometre olup, merkez nüfusu beşbin, genel nüfusu 22 bin civarında.

Akkuş denilince herkesin aklına ”Akkuş’un Gürgenleri” türküsü geliyor. İlçenin her yanı gürgen ve diğer ağaç türleriyle dolu.

Taşova ile Akkuş’un bir ortak noktası var. Taşova Amasya ile Erbaa arasında nasıl gelişememiş ise, 1954 yılında ilçe olan Akkuş da Ünye ile Niksar arasında kaldığı için bir türlü gelişememiştir.

Akkuş’un en önemli mesire alanları arasında yer alan ve her gün çok sayıda misafir ağırlayan Kertil Mesire Alanını ziyaret ettik.  Geçtiğimiz yıl Ocak ayında hizmete giren tesis görülmesi gereken bir mesire yeri. Yaklaşık 1300 rakımdaki tesis ilçeye 2 km. uzaklıkta. Doğayla iç içe hoşça vakit geçirilebilen ve konforlu konaklama imkanı sunan bungalov evler, ağaçlara zarar verilmeden ortasına yapılmış ağaç kafelerle ziyaretçileri büyülüyor. Mevsim şartlarına uygun yalıtımla yapılan evler dubleks olarak inşa edilmiş olup, Kertil Bungalov Evleri, lokanta ve tüm tesisin işletmeciliğini Akkuş Belediyesi yapıyor.

Buradan ayrılırken çevresinde birçok Taşova mesire  yeri bulunan ancak ilçe merkezine çok yakın Ladik’te Anbarköy, Erbaa’da Park Vadi, Ayvacık (her yanı mesire yeriyle kaplı) mesire yerleri varken Yeşilırmağın kenarından geçtiği Taşova’da ilçeye yakın niye bir mesire yeri yapılamıyor diye düşündüm.

 

Yorum Ekle