Önce ilkokul kitaplarında Amasyamızın elmasının meşhur olduğunu her öğrenci gibi bizler de öğreniriz. Belli bir yaş sonrası Amasya dışına çıkan gencimiz kendini tanıtırken Amasyalı olduğunu söyleyince, tanıştığı şahıs ona Amasya elmasından bahseder.
Kendine has rayihası, ısırırken çıkarttığı o sesi ve tadı ile ünlenen Amasya misket elması sadece bizim topraklarımızda yetişiyor.
Elmanın faydaları: Elma; İçerdiği besin lifi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabızlığı önler. A, C, E ve antioksidan içermesi nedeniyle cildi besler yaşlanmayı geciktirir. B kompleks vitaminleri içermesiyle sinir sistemini korur ve kırmızı kan hücresi üretir.
Yani ülkemizde elma denilince ilk akla gelen Amasya olur. Niğde, Uşak, Gümüşhane’de de yetişse de Elma demek Amasya demektir benim yurdumda.
Son pandemiden bu yana değeri daha iyi anlaşılan sirke denince de akla Elma gelir. Bir çok meyve ve nebatattan yapılsa da mutfaklarımızda elma sirkesi hep başrol oyuncusudur.
Sirkenin faydaları: Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren özellikle elma sirkesinin imalatı konusunda Başta Amasya Valiliği, belediyesi şimdiye kadar bir planlama yapmış mıdır? Amasya ve ilçelerindeki organize sanayi bölgelerinde (OSB), çok farklı şekillerde değerlendirilebilecek elma ve sirke konusunda bir fabrika veya imalathane neden yok?
Son derece önemli bir değerimiz olan elma ve sirke bizlere Cenab-ı Allah’ın çok büyük bir lütfu. Sanırım, artık, iş adamlarımızın bu konuya kafa yormaları gerekiyor.