Amasya İtimat

AMASYALI OLMAK

0
1350

Bir şehir düşünün gölgesi bin yıl bile geçse gölgeniz gibi sizi takip eder. Milattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle, Amasya böyle bir keşif yolculuğu için ideal bir şehir.

Osmanlılar döneminde padişahlar şehzadelerinin çekirdekten yetişmesini ister, bu amaçla eğitimleri için Amasya’ya gönderirmiş. Bu nedenle Amasya’nın yüzyıllardır süregelen unvanı “şehzadeler şehri.” İslami eğitim açısından da önemli merkezlerden biri olarak kabul edilen şehir tek seferde 2 bin ilahiyat öğrencisine iaşe dağıtabilecek zenginlikteymiş.

Şehrin tarihi milattan öncesine dayanıyor. Coğrafyanın babası sayılan Amasya doğumlu Strabo belki biraz da mitolojik hikayelerin etkisinde kalarak, şehrin kuruluşunu Amazonların kraliçesi Amasis’e atfetmiş.

Böyle tarihi bir şehir Amasya …

Şimdii..

Önümüzdeki günlerde 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında bu kadim kentin çocukları olarak “ Amasya Günleri “ ni İstanbul Yenikapı’da birlikte yaşayacağız.

İstanbul’da yaşayan Amasyalılar olarak , tarihi şehrin günlerini yaşatmak ve varolanın üzerine koymamız gereken önemli işler olacaktır.
Amasya Elması” değil… Asıl adı “Misket Elması” ama yetişmek için en sevdiği toprak Amasya olunca zamanla bu şehrin adıyla anılır olmuş. Bu elmayı isterim ki tonlarca getirip İstanbul’a yedirme vaktidir.

Özellikle şehzadelerin eğitim için gönderildiği yer olması nedeniyle, saray mutfağı şehre taşınmış. Hem kendine özgü yemekleri var hem de Anadolu’nun birçok yöresinde bilinen yemeklerin malzeme ve pişirme teknikleri farklılaşarak hazırlanan versiyonları. Çatal çorba, toyga çorbası, bakla dolması, kuzu eti ve karın zarı kullanılanarak yapılan göbek dolması, Amasya çöreği, yağlı katmer, elma tatlısı , Bamya’nın her türlü çorbası ve yemeği Hasuda yöresel lezzetlerden birkaçı…

Asıl gelelim mecazi anlamda söylüyorum kuru fasulyenin faydalarına !

Taşova bu hususları yaşatmakta başı çekmesi lazımda ; Ancak belediyenin imkansızlıkları nedeniyle zannederim ve korkarım ki , bir çadırda plastik masalarda plastik şekerliklerle kağıt karton bardaklarda çaydan öte gidebilir mi ? Valilik ve Amasya Belediyesi neler yapacak ? Hep birlikte göreceğiz.

Kaç gündür İstanbul’da tüm Amasya Derneklerini toplayarak öncülük etmeye çalışan toplantılar yapan , İstanbul’daki tüm belediyeleri ziyaret edip bir şekilde Amasyalı olmanın yiğitliğine soyunan Amasya Dernekler Federasyonunu bizzat içinde bulunduğum çalışmaları nedeniyle tebrik ve takdir ediyorum.

Tüm Amasyalı İşadamlarına açıkçası buradan sesleniyorum , Lütfen Amasya Dernekler Federasyonu’nun yanında olun. Küçük bir Amasya tanıtım filmi hazırlanacak buna Sponsor olun. 2 milyon tıklanma olacağı düşünülüyor bedava reklam pastası size alın. Artı gelin Amasya günlerinde bir pankart yapın hem kendi reklamınızı yapın hemde Amasya Günlerine destek olun. İstanbul’da gelin birlikte bir şov yapalım.

Amasya Günleri için tüm Amasyalı hemşehrilerimize sesleniyorum ; Kar bile yağsa burada bulunun. Hiç bir şey yapamıyorsanız gelip burada kalabalık yapın. Bu fırsatı iyi kullanmamız ve Gerek yatırımları gerekse faaliyetlerimizin bir kısmını Amasya’nın ilçelerine ve kadim şehrimize kaydıralım..

İyi bir Amasyalımısın haydi kalk gösterme zamanı. Birlik olup 15 milyonluk bir şehirde tek yumruk olma zamanı.

Vee

Amasya’nın yetiştirdiği tüm sanatçılar burada olacak. Şarkılarını türkülerini söyleyip hep birlikte yöresel oyunlarını birlikte oynayacağız …

Ayağa kalk ve Yenikapı’ya yürü

Şimdi tam zamanı !

Yenikapı’da buluşmak üzere …

Selam ve Saygılarımla

Naci Özkan

Yorum Ekle