Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık insanlara vücutlarında virüsün çoğaldığı kenelerin ısırması ve bu kenelere ve hasta insanların kanlarına ve vücut çıkartılarına temas yoluyla bulaşmaktadır.
KKKA hastalığı 2002 yılından itibaren bahar ve yaz aylarında, özellikle ilimizin de içinde bulunduğu Kelkit Vadisi diye bilinen bölgede, kırsal kesiminde görülmeye başlamış, halen de bu bölge başta olmak üzere ülkemizde yaygın olarak görülmeye devam etmektedir.
Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç, yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş ve yan etkileri kabul edilebilir bir aşı henüz bulunmamaktadır. Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde zaman zaman kullanılan KKKA aşıları, bilimsel çevreler ve Dünya Sağlık Örgütünce uygulanabilir bulunmamıştır.
Bu nedenle KKKA hastalığından korunmak için, aşağıdaki bilinçli korunma tedbirlerinin uygulanması oldukça önemlidir.
Kişisel korunma tedbirleri:
· Kenelerin bulunduğu yerlere gidilirken vücudu tamamen örten, açık renkli giysiler giyilmelidir. Giysilerdeki kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. (Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb.)
· Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere, cilde sürülebilen böcek kovucu maddeler uygulanmalıdır. Dış elbiselere uygulanan kene kovucu ilaçlar bu amaçla kesinlikle kullanılmamalıdır !!!
· Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilir. Bu ilaçlar zehirlenmemek için aşağıda da yer alan kullanma talimatına uygun olarak kullanılmalıdır.
· Kırsal alanda bulunulduğu sırada ve eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmelidir. Vücuda tutunmuş kene tespit edilirse bir cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup, sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi geriye doğru çekerek çıkarılmalıdır. Çıkarılan keneler böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyu içine atılarak öldürülmeli, kenenin çıkarıldığı yerin üzerine alkol ve tentürdiyot sürülmelidir.
· Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riskinin o kadar azaldığı unutulmamalıdır.
· Kene ile temastan sonra 10 gün, KKKA hastalığı olan kişilerle temas sonrası 13 gün süreyle kişi izlenmelidir. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
· Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
· Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
· İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir.
· Ayrıca dış elbiselerin dış yüzeylerine uygulanan, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilir.
Dış Elbiselerin Dış Yüzeyine Uygulanan Kene Kovucu Spreyler:
Kene ısırığı vakaları ve KKKA hastalığı tanısı alan hasta sayıları itibariyle bu yıl korunma tedbirleri daha da önem kazanmaktadır. Yaz aylarında vatandaşların bu tedbirleri uygulaması hastalık görülme sıklığını azaltacaktır. Bu tedbirlerden olan kene kovucu spreyler eczanelerden temin edilebilmektedir.
Dış Elbiselere Uygulanan Kene Kovucu Spreylerle İlgili Kullanma Talimatı:
· Giysilerinizi giymeden önce dış yüzeyine püskürterek uygulayınız.
· Giysiler üzerindeyken uygulama yapmayınız.
· Hiçbir şekilde cilde, gözlere, saçlara uygulamayınız.
· Giysilerinize rüzgardan korunaklı, iyi havalandırılmış bir yerde uygulayınız.
· Kene kovucu Spreyi 15-
· Kumaşı hafif nemlendirene kadar uygulayınız. Tamamen kuruduktan sonra (en az 2 saat, nemli bölgelerde ise en az 4 saat kurutup) giyiniz.
· Giysilerinize 2 haftada bir uygulayınız, her yeni uygulamadan önce giysilerinizi yıkayınız.
· Giysilerinizin, tente, çadır veya uyku tulumlarının iç taraflarına uygulama yapmayınız.
Dış Elbiselere Uygulanan Kene Kovucu Spreylerle İlgili Uyarılar:
· Cildinizle direkt temas ettirmeyiniz.
· Gıda maddelerinden uzak tutunuz.
· Yutmayınız.
· Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayıp yalnızca yetişkinlerin denetiminde kullanımına özen gösteriniz.
· Ağızdan alınmışsa hastayı hemen kusturmaya çalışmayınız, temiz havaya çıkarıp derhal doktora başvurunuz. Cilde direkt teması halinde bol su ve sabun ile yıkayınız, gözle teması halinde bol su ile yıkamanıza karşı tahriş devam ederse doktora başvurunuz.
· Anti-Kene Sprey yanıcıdır. Şişeyi soba, ateş veya doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayınız.
· Kullanılmış ambalajları başka amaç için kullanmayınız. Boş kapları imha ediniz.