İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Taşova ilçemiz Akınoğlu Kasabasında meyve üreticisi çiftçilerimize elma ve kiraz bahçelerinde uygulamalı olarak verilen budama eğitiminde, budamanın nasıl yapıldığı, tekniği, dikim ve bakım konusunda uygulamalı eğitimi verildi.
Yapılan eğitime Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi İdris Macit, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden Ziraat Mühendisi Aydan Kantar, Ziraat Teknikeri Kazım Şenel Taşova İlçe Müdürü Ahmet Deniz, Taşova İlçe Müdürlüğünde görevli teknik elemanlar, İl Genel Meclis üyeleri Yusuf Koca, Sezai Cingöz ve bölgemiz çiftçileri katıldı.
Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi İdris Macit tarafından verilen uygulamalı eğitimde konuşan İdris Macit; “Budamanın her şeyden önce bitkiyi korumak için çok önemli bir faktör olduğunu belirtti. Meyve fidanlarından ürün alınması isteniyorsa bakımının mutlaka çok iyi yapılması gerektiğini belirtti. Bunun için budama yönetimi çok önemlidir. Burada uygulamalı olarak budama eğitimi vermeye karar verdik. Eğer budama düzgün yapılmazsa verim alamazsınız, kaliteyi elde edemezsiniz. Aynı zamanda ağacın çabuk yaşlanmasına neden olursunuz. Budama ile hem ağacın çabuk yaşlanmasının önüne geçiyoruz hem de verimi sürekli ve sürdürebilir hale getiriyoruz. Aynı zamanda verim ve kaliteyi artırıyoruz. Budama yapmadığınız zaman ürünü bol miktarda alamazsınız kaliteli olmaz pazara sunamazsınız.”
Amasya’da meyve üretiminin bölgemizdeki illere göre daha iyi olduğunu, üreticilerin en iyi şekilde üretim yapmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. İdris Macit her bitkinin ayrı ayrı budama şekli var. Elmanın budaması farklı, kirazın budaması farklı, şeftalinin budaması farklı, bağın budaması farklı, dolayısıyla çiftçilerin bunları öğrenmesi lazım bunu öğrendikçe ürünleri daha da kaliteli olacak” diye konuştu.
Budama eğitimine katılan İl Genel meclis üyeleri, yöremiz çiftçileri İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Uzman İdris Macit tarafından uygulamalı olarak verilen budama eğitiminden oldukça memnun kaldıklarını belirttiler.