Amasya İtimat

7 OCAK 2009 ÇARŞAMBA AŞURE GÜNÜ..

 


      7 OCAK 2009 ÇARŞAMBA: Aşure Günü,
 
        Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kuran-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir.


         Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğu bilinmektedir.Muharrem ayının 9-10-11 günleri oruç tutmanın çok büyük faziletleri vardır.


      



 

AŞURE MALZEMESİ

2 bardak buğday
1/2 bardak pirinç
1/3 bardak kuru fasulye
1/3 bardak nohut
2 bardak şeker
1/2 bardak kuru üzüm
4 tane kuru incir, küçük parçalara kesilmiş
4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1 bardak dövülmüş ceviz içi
1/2 bardak dövülmüş fındık

AŞURENİN YAPILIŞI

       Buğdayı, pirinci, fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup akşamdan ıslatmaya bırakın. Ertesi gün tencereyi (dibi kalın bir tencere olmalı) orta ateşte tam bir saat ve sonra ateşi kısarak içindeki bakliyat iyice yumuşayıp suyu yarıya inene kadar iki saat daha pişirin. Sonra iki bardak şeker ekleyerek bir yarım saat kadar daha kaynatın. Kıvamı lapa gibi koyu olmalıdır. Ayrı ayrı cam kaselere dökün. Soğuduğunda üstlerine kuru üzüm, kayısı, fındık ve susam koyun. Bu tatlı dolapta saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.