Ahmet Günaydın
1939 Erzincan depremi ile 1942 ve 1943’de Erbaa’da meydana gelen depremler sonucu büyük hasar ve can kaybı meydana gelen yöremizde Erbaa şimdiki bulunduğu yere taşınmış, aynı yıllarda Alpaslan beldemiz de şimdiki yerine taşınmıştır. Bölgede yeni bir ilçe ihtiyacının ortaya çıkması ile Tokat Valisi Çağpar, o dönemde 60 hane ve 356 nüfusa sahip Yemişenbükü köyünün Taşova adı altında ilçe olmasında en büyük katkı sağlamıştır. Geçmişte yöremizin Taşabad ismi ile anılan bir nahiye olması ilçemizin adının TAŞOVA olmasında önemli bir etkendir. 4 Ağustos 1944’de Bakanlar Kurulu kararıyla Tokat’a bağlı Taşova kazası kurulmuştur. Taşova; bu hizmetinden dolayı Vali İzzettin Çağpar’a “Fahri Hemşehrilik” Payesi verilmiş olduğu gibi, en merkezi caddemiz olan caddeye “İzzettin Çağpar Caddesi” ismini vererek bir kadirşinaslık örneği göstermiştir.
İlçe kuruluşunda Oteller caddesi (şimdiki Cumhuriyet caddesi)nde mülkiyeti Süleyman Yılmaz’a ait binada hizmet veren Taşova Kaymakamlığı 1958 yılında yeni yapılan yerine taşınmıştı. Hükümet Konağı olarak yüzlerce insanın görev yaptığı bu bina 12 Eylül 1980 öncesi ve sonrası Emniyet Komiserliği ve nezarethanesine ev sahipliği yapmıştı.
Taşova Hükümet Konağının 2002 yılında yapılan tadilatında yapılacak işler arasında kalorifer kazanı değişim işi de vardı. Lise bahçesinden Zemin katta bulunan Kaloriferhaneye yeni kazanı yerleştirmek çok zor olmuştu. Yaklaşık 80 santim genişliğindeki temelin üstüne örülen duvarı yıkmak hiç de kolay olmamıştı.
Depreme dayanıklılık testi de yapılan Hükümet Konağının yıkılacağı söylentileri vatandaşımızın kahir ekseriyetini çok üzmektedir. Neredeyse tarihi bina statüsüne girecek olan bu güzel binamız yıkılmamalı.
Taşova ilçemizde 1958’den günümüze bu binada görev yapan kaymakamlarımız: