Amasya İtimat

ŞELALELERİMİZ.. (VIDEOLU)

 

 

Bu kadar çok mesire yeri ve tabii güzellikleri bir arada toplayan başka bir ilçe var mıdır? Çepeçevre güzelliklerle kuşatılan Taşovamız sadece kanyon konusunda zayıf.

Şelale olarak dört ayrı yöremizde şelalelerimiz var. Yukarı Baraklı Kayabaşı şelalesi, Yaylasaray Sudüşen şelalesi, Kırkharman şelalesi (yolu bozuk olduğu için ulaşılması zor) ve Gökdere şelalesi.

 

2008 yılının Şubat ayında referandum sonucu Samsun Ayvacık ilçesinden ayrılarak ilçemize bağlanan Taşova’ya 32 kilometre uzaklıktaki Sofualan’a bağlı Aşağı Gökdere ilçemize 23 kilometre uzaklıkta. Gökdere çayı; son yıllarda ilçemizin mesire alanı noktasında yeni bir kazanımı olup şırıl şırıl akan yemyeşil ve tertemiz  çayımız.

Ataç İnşaat tarafından yapımına 2007 yılında başlanan Yaprak 1 ve Yaprak 2 Hidro Elektrik Santralinden sonra bölgede çok şey değişmiş. Bir zamanlar çuvalla balık tutulan Gökdere’de balık azalmış. Yumurtalama zamanı dereye atlayan balıkların görüntülerine rastlamak artık çok zor.

Aşağı Gökdere’de Mustafa Ünlü’ye ait değirmen yakınlarındaki şelale çok yüksekten akmasa da güzel bir görsellik sunuyor. Rakımı üçyüz gibi düşük seviyede olmasına rağmen dere kenarında olması, selalenin de esintisi nedeniyle çevresine ferahlık veriyor.

Yukarı ve Aşağı Gökdere arasındaki 4 kilometrelik yol, trekking (doğa yürüyüşü) sporu için oldukça uygun bir coğrafya. Bir dönem elle ve ayakla tutulan Gökdere’nin kendine has balığı orada oldukça lezzetliydi.

Piknik masaları da bulunan Aşağı Gökdere’deki şelale, yolunun nispeten düzgün olması, Taşova’ya en yakın şelale olduğu için bu aşırı sıcaklarda gidip görülmeye değer bir yöremiz.Baraklı Kayabaşı ŞelalesiYaylasaray Sudüşen şelalesiKırkharman şelalesiGökdere şelalesi

Yorum Ekle