Haber: Ahmet Şimşek
Taşova yöresinde, köylerde bahar aylarında bük diplerinde, tarla sınırlarında bolca bulunan melevcenler yöre halkı tarafından toplanır. Fenni gübre ve ilaç kullanılmadan kendiliğinden bolca yetişen bir bitki türüdür melevcen. Baharın gelmesi ve toprağın yeşile bürünmesiyle otların arasından kendini gösterir melevcenler. Tadını bilen yöre halkı, hem gezinti yapar, hem de melevcen toplarlar. Tarlasında bahar işleri yapan köylülerin gözü bük diplerindedir. Çok lezzetlidir melevcenler, hemde vitamin deposudur, Bir çok hastalığa iyi gelir. Melevcen doğal lezzet sevenlerin tamda aradığı lezzet. Genelde yaylalarda ovaların bük bürük olan yerlerde az bulunan bu bitki Amasya ve Tokat yöresinde bulunur. Yöre insanları bunun ne zaman çıkacağını ve nerelerde çıkacağını bilir. Tavada örselenip üstüne yumurta kırılınca lezzetinin tadına doyum olmaz.
Öncelikle melevcen, Amasya yöresinde severek tüketilen çok lezzetli ağızda yerken adeta kayan bir ottur. Melevcenlerimiz bir güzel bol suda yıkanır. Ve haşlamak için kaynar suya atılır. Tenceremizin kapağı kapatılıp melevcenler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar ince ince doğrayıp tavaya konur. Yağda pembeleşene kadar pişirilir, üzerine doğranmış melevcenleri dökülür. Az bir su ilave edilir, pişmeye yakın yemeğin üzerine baharat ve isteğe göre 2 veya 3 yumurta kırılır.
Melevcen Otu Faydaları: Kanı temizler, deri hastalıklarında, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır. Çok eski zamanlarda frengi tedavisinde kullanılırmış. Karadeniz bölgesinde pek çok yemek içerisine ekleniyor. Fakat tavada kavurması üzerine yumurta kırıp yemenin tadına varmak ayrı bir güzellik.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2022
Fotoğraflar: Merhum Öğretmen Fahrettin Aydın Arşivi