TAŞOVA’NIN İLK NÜFUS MEMURU, VEFATININ 41. YILDÖNÜMÜ

0
283
4 Ağustos 1944 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Tokat’ın ilçesi olan Taşova, 1953 yılından Amasya’ya bağlanmıştır.
İdari yapılanma sırasında ilçemizin ilk Nüfus memuru olarak göreve başlayan ve Nüfus Başmemuru olarak emekli olan Tayyar Külekçioğlu 24 Ocak  1985 günü vefat etmiş olup, kabri Taşova Yemişen mezarlığındadır.
Memuriyet yıllarındaki duruşu ile Hükümet Konağı denince ilk akla gelen isimdi kendisine gıpta edilir, imrenilerek bakılırdı. Aslında köyler de dahil olmak üzere Tayyar isminin Taşova’da yoğun olması insanların Tayyar Külekçioğlu’na duydukları sevgilerindendir.
Yeni Taşova gazetemizde uzun yıllar Sorumlu Müdür olarak görev yapan Fatih Mehmet Külekçioğlu’nun babasının ölüm yıldönümü dolayısıyla yazdığı yazısı:
”BABAM
TAYYAR KÜLEKÇİOĞLU
(Taşova ilk nüfus Memuru)
D. 1.7.1902 – Ö. 24. 1.1985
83 yıllık ömür. Erzurum Narman’dan Tokat Artova’ya uzanan yolculuk ve akabinde ilçe olarak kurulan Taşova’ya nüfus memuru olarak gelişi, ilk evliliğinden 4 çocuğu ile işe başlaması.
Devletin verdiği  Jandarma karakol yanındaki arsaya hem çocuklarını okutur hem iş çıkışı çocuklarla birlikte iş çıkışı çamurdan kerpiç döküp ev inşa eder. 1955 yılında hanımı vefat eder. O zamanlar 53 yaşında iken annemle ikinci evliliğini yapar. Annem ise 25 yaşındadır ve bu evliliğinden de 4 çocuğu daha olur, âile artık on kişidir. O zaman ki memur maaşı ile önce üç çocuğunu okutup adam eder, sonra tek tük bizler olsak da Teksas Tommiks ve oyunlar yüzünden lise hayatıyla yaşama atıldık. Babam ayrıca kız kardeşlerinin çocuklarını da okutarak ellerine ekmeklerini almalarına yardımcı olmuştur.
Emeklilik sonrası iki defa hac ziyareti ve sonrasında kendi imkanı ile evin köşesine dükkan yapıp ticarete atılması. Fazla ömürlü olmayan dükkan işletmeciliği ve kenara çekiliş.
Sonrasında Parkinson hastalığı ve 24 0cak 1985 yılında hayata veda edişi. bugün tam 41 yıl geride kaldı. Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun.”

Yorum Ekle