TAŞOVA BÖĞÜRTLENLERİNDEN REÇEL YAPMAK…

0
572

Haber: Ahmet Şimşek
Taşova’nın tüm köylerinde yetişen böğürtlen ilaçsız, gübresiz, tamamen kendi kendine doğanın insanlara nimetidir. Rabb’imizin bize vermiş olduğu nimetleri saymakla bitiremeyiz. Ekmediğimiz biçmediğimiz böğürtlenler ekşi ve tadı mayhoş bir meyvedir.
Böğürtlen ve ahududunun bol olduğu köylerimizin yaylalarına yolumuz düştü. Akdağ’ın eteklerindeki yaylalarda cömertçe bol olan ahududu ve böğürtlenler civar köylüler tarafından toplanır, arada tadına bakayım derken farkında olmadan kovalar dolmaya başlar. Evin hanımı tarafından eve gelen böğürtlenler yıkanır, suyu süzülür, Şekere yatırılır. Bekleyen böğürtlenler reçel olmak için büyükçe tencereye dökülür, Yaklaşık 2 kilo böğürtlene 2 kilo şeker katılır, 5 kilo toplandıysa, 5 kilo şeker katılır, Az miktarda su ve limontuzu eklendikten sonra reçel kaynatılır. Koyulaşan böğürtlen reçeli ateşten indirilir, Konserve şişelerine doldurulan reçellerin ağzı teneke kapak ile sıkıca kapatılır ve konserve şişesi ters çevrilir. Üzerine sıcak tutsun diye battaniye veya sofra bezi örtülerek bir gün bekletilir. Böğürtlen ve ahududu reçelleri yemeye hazırdır.
Böğürtlen vitaminler, mineraller ve lif bakımından oldukça zengindir. Yüksek antioksidan özelliği yanı sıra iltihap ve bakteri önleyici özelliği vardır. İyi bir aminoasit kaynağıdır ve zararlı kolesterol içermez. Bu meyveyi yabani olarak bulup kullanmak ve taze tüketmek önemlidir. Böğürtlen, meyve salatalarına, keklere ve turtalara eklenebilir veya reçel yapımında kullanılabilir. Ayrıca kurutulmuş kök ve yapraklarından çay yapılarak tüketilebilir. En yüksek 10 antioksidan besinden biridir. Taşova yaylalarında ve ovalarında bolca bulunan böğürtlen, kanserden korur, sindirimini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını korur, hafızayı güçlendirir.
Afiyet olsun…
Kültürel Haberler -2025 amasyamedya@

Yorum Ekle