Ülke genelinde her yıl ünü giderek artan ilçemize bağlı Alpaslan köyünün kirazı bu yıl Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Kayseri, Van, Erzurum, Çorum, Ankara ve il ile ilçelerden gelen tır, kamyon ve kamyonetlerle satılıyor.
Aroması ve uzun mesafeye dayanıklılığı ile ün yapan Alpaslan kirazının toplama mevsimi 35 günlük sürüyor. Kiraz toplama mevsimini iyi değerlendirmek isteyen kiraz üreticisi ,kadınıyla kızıyla, yaşlısı ve genci ile sabahın erken saatlerinde kiraz toplamaya gidiyor. Kiraz dalarlından birer birer topladıkları kirazları kovalara dolduruyor.Buradan özel kiraz kutularına yerleştirilen kirazlar son olarak elden geçiriliyor. Kiraz toplama mevsiminin kısalığı nedeniyle çevre köylerden 40 tl yevmiye ile onlarca işçi çalıştırılıyor.Zamanı iyi değerlendirmek isteyen üretici işçilere yemeğini kiraz bahçesinde veriyor.
Toptan kiraz alıcısı Muammer Gencel; “Kiraz toplama sezonu beşinci ayın ortalarında başlıyor. Haziran ayının sonuna kadar kiraz alımı yapıyoruz.Kirazımızı en iyi şekilde Türkiye’nin her yerine sevk etmeye çalışıyoruz.Köyümüz için büyük bir gelir kaynağı. Bu yıl 900-1000 tonu zorlar.Üretmiş olduğumuz kirazlar diğer köylere göre daha dayanıklıdır.Tüketiciye ulaştıktan sonra bir hafta –on gün rahatlıkla yenilir.Kirazlarımızı yurt içi yurt dışına gönül rahatlığı ile gönderiyoruz.” dedi.
Üretici Zeki Şen; “ Kasabamızda kiraz alan esnaf arkadaşlardan çok memnunuz ,paramız kalmıyor. Gördüğünüz gibi kirazı tek tek topluyoruz. Kasalara koymak , işçi bulmak hepsi bir sorun. Yevmiyemizi bile alamadığımız günler oluyor. Buna da şükür diyoruz. Pazarımız daha da iyi olursa üreticinin yüzü güler. Bizim kirazımız daha dayanıklıdır bir hafta on gün tazeliğini korur.” dedi.