Amasya İtimat

ŞİMDİ TARHANA ZAMANI

0
1208

Haber: Ahmet Şimşek

Tarhana: Yöresel adıyla tarana yapma zamanı. Bizim oralarda Ağustos ayı gelince herkese bir talaşa düşer. Kimi domates kurutur, kimisi biber, taze fasulye, ama olmazsa olmaz süzme yoğurtlar ile iri aşlık denilen özlü gendüme buğdayını koca koca kazanlarda kaynatılarak tarana kaynatılır.

Bizim Taşova yöre olarak kendine has kültürünü yaşatır. Köylerde yapılan taranalar, sinilere serilen bohçaların üzerine, yaylalarda kaynatılan taranalar ise donuz denilen otların üzerine kurutulması için serilir. Belki emeği çok ve yorucu olması nedeniyle zordur tarana yapımı ama, yine de vaz geçmez yöre insanı tarana yapmaktan.

 

Çoğu kendi ve oğlu kızı, kardeşi veya yakın akrabalarına yetecek kadar yapar taranayı. Çoğu da bunu geçim kaynağı olarak yapar, kurutur pazarlarda ya kendisi satar veya toptancılara verirler. Güz gelince Taşova pazarında kışlık taranalar tezgahlarda yerini alır. Her sene bu zamanlar taranaların haberini yaparız, ama her yeni tarana zamanı gelince ayrı bir heyecan kaplar insanı. Şimdi yazacaklarımız belki iştahınızı kabartacak ama ne yapalım bizimde yöremizin vazgeçilmezi bu taranalar. Yoğurt ve yarma buğdaydan yapılır, İyice süzülmüş yoğurt su katmadan iyice ufalanır ayran haline getirilir. yüzüne çıkan yağ alınır mesela 40 kg ayrana 8 kg dövme konur karıştıra karıştıra pişirilir unsu olmaması için gölgede kurutulur, kışın ıslatılıp yumuşatıldıktan sonra sarımsak ve fasulye veya nohut konarak pişirilir. Çorbanın üzerine nane ile kızgın tereyağı ile yağsuvan gezdirilip dökülünce hem lezzetli, hem de şifa kaynağıdır.
Kısaca tarana yapımı tarifini verelim.
MALZEMELER:
♥ 7,5 kg katık (süzme yoğurt),
♥ 2 kg yoğurt,
♥ 2 kg kırık dövülmüş yarma,
♥ Yarım litre soğuk su,
♥ 9 çorba kaşığı tepeleme un,
♥ Yeterince tuz,
♥ Elek ve temiz bez
Yapılışı:
1. Öncelikle bir kabın içerisine katık, yoğurt, yarma katılarak karıştırılır.
2. Un eklenerek karıştırılmaya devam edilir ve akabinde yavaş yavaş su katılır.
3. Karışım tamamlandıktan sonra tenceremizi orta ateş üzerine alırız ve karıştırmaya devam ederiz.
4. 30 dakika koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Almaya yakın tuz ilave edilir. Tarhana bozulmaması için normal zamandan az daha tuzlu olmalı.
5. Islak bezi serdiğimiz eleğimizin üzerine tarhanalar serilir. Bezin ıslak olmasının nedeni tarhananın yapışmaması.
6. Kuruması için hava ve ışık gelen bir yerde 7 gün bekletiyoruz. Kuruduğu zaman alacağız. İlk 2 gün tarhanaları kuruması için çeviriyoruz.
7. Kuruyan tarhanaları bir kuru bezde saklıyoruz.

Yapanların eline emeğine sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.

Yorum Ekle