Amasya İtimat

SADECE ÜÇ KÖYÜMÜZDEKİ FARKLI BİR LEZZET…

0
1977
İlçemizde 1924 yılında Atatürk tarafından daha Taşova adında bir ilçe yokken güney kesiminde iskan edilen üç köyümüzde yapılan farklı bir lezzet.
İlçemizde daha çok Macir Pidesi olarak adlandırılan bu börek; Selanik göçmenlerinden oluşan üç köyümüz; Güvendik (Herizdağ), Hacıbey ve Kızgüldüren ve Ardıçönü – Fadara mezrasında yapılıyor.
MUHACİR BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

Muhacir böreği, özellikle Balkan göçmenleri tarafından yapılan ve Türk mutfağına yerleşmiş lezzetli bir börektir.  İşte adım adım Muhacir böreği tarifi:

  1. Öncelikle iç malzemesini hazırlamak için soğanlarımızı yemeklik doğrayalım.
  2. Yağ ile birlikte tencereye alalım sotelemeye başlayalım .
  3. Rengi pembeleşince üzerine domates sosumuzu ekleyelim, tuzunu ayarlayıp özleşip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  4. Bir kenara alıp soğumaya bırakalım.
  5. Hamurumuz için unu yoğurma kabına alalım üzerine tuz ve karbonatı ekleyelim ılık suyla yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım.
  6. Ele yapışmayan fazla sert olmayan normal börek hamuru gibi bir hamur elde edelim.
  7. Her unun kalitesi ve sertlik durumuna göre kıvam vericiliği değişebilir kontrollü bir şekilde hamurunuzun durumuna göre hareket edelim.
  8. Hamurumuzu hazırladıktan sonra 9 adet orta büyüklükte beze elde edelim.
  9. Bezelerden 3 tane alalım her bir bezeyi tabak büyüklüğünde açıp yağlayıp üst üste koyup tek bir yufka elde edecek şekilde açalım.
  10. İlk yufkamızı yağladığımız tepsimize alalım üzerine harcımızdan koyalım.
  11. Üzerine tekrar 3 lü bezeyi üst üste koyarak bir yufka daha açalım onuda tepsimize harçlı katmanın üstüne serelim.
  12. Üzerine tekrar harcımızdan koyup en üst yufkasını açmak için aynı işlemle 3lü bezeli yufkamızı açalım.
  13. Üzerine serelim kare kare keselim.
  14. Güzelce kızarmasını sağlamak ve yumuşacık olması için yoğurt ve yumurtayı çırparak sos elde edelim üzerine sürelim .
  15. 180 c fırında 35 dk kadar kızarana kadar pişirelim.
  16. Fırından aldıktan sonra üzerine elimizle su serperek bir bezle örtüp dinlendirelim yumuşacık anneanne babaanne lezzetinde bir pide oluyor afiyet olsun.

Not; dilerseniz aynı böreğimizi pakmayalı da yapabilir yada fırından hazır hamur ilede yapabilirsiniz ince katmanlı sevenler karbonat kullanabilirler.

Yorum Ekle