İlçemizde 1924 yılında Atatürk tarafından daha Taşova adında bir ilçe yokken güney kesiminde iskan edilen üç köyümüzde yapılan farklı bir lezzet.
İlçemizde daha çok Macir Pidesi olarak adlandırılan bu börek; Selanik göçmenlerinden oluşan üç köyümüz; Güvendik (Herizdağ), Hacıbey ve Kızgüldüren ve Ardıçönü – Fadara mezrasında yapılıyor.
MUHACİR BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Muhacir böreği, özellikle Balkan göçmenleri tarafından yapılan ve Türk mutfağına yerleşmiş lezzetli bir börektir. İşte adım adım Muhacir böreği tarifi:
- Öncelikle iç malzemesini hazırlamak için soğanlarımızı yemeklik doğrayalım.
- Yağ ile birlikte tencereye alalım sotelemeye başlayalım .
- Rengi pembeleşince üzerine domates sosumuzu ekleyelim, tuzunu ayarlayıp özleşip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Bir kenara alıp soğumaya bırakalım.
- Hamurumuz için unu yoğurma kabına alalım üzerine tuz ve karbonatı ekleyelim ılık suyla yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım.
- Ele yapışmayan fazla sert olmayan normal börek hamuru gibi bir hamur elde edelim.
- Her unun kalitesi ve sertlik durumuna göre kıvam vericiliği değişebilir kontrollü bir şekilde hamurunuzun durumuna göre hareket edelim.
- Hamurumuzu hazırladıktan sonra 9 adet orta büyüklükte beze elde edelim.
- Bezelerden 3 tane alalım her bir bezeyi tabak büyüklüğünde açıp yağlayıp üst üste koyup tek bir yufka elde edecek şekilde açalım.
- İlk yufkamızı yağladığımız tepsimize alalım üzerine harcımızdan koyalım.
- Üzerine tekrar 3 lü bezeyi üst üste koyarak bir yufka daha açalım onuda tepsimize harçlı katmanın üstüne serelim.
- Üzerine tekrar harcımızdan koyup en üst yufkasını açmak için aynı işlemle 3lü bezeli yufkamızı açalım.
- Üzerine serelim kare kare keselim.
- Güzelce kızarmasını sağlamak ve yumuşacık olması için yoğurt ve yumurtayı çırparak sos elde edelim üzerine sürelim .
- 180 c fırında 35 dk kadar kızarana kadar pişirelim.
- Fırından aldıktan sonra üzerine elimizle su serperek bir bezle örtüp dinlendirelim yumuşacık anneanne babaanne lezzetinde bir pide oluyor afiyet olsun.
Not; dilerseniz aynı böreğimizi pakmayalı da yapabilir yada fırından hazır hamur ilede yapabilirsiniz ince katmanlı sevenler karbonat kullanabilirler.