1999 yılında 19.000 dekar alanda ekilen ve 81.680 ton üretimi yapılan şeker pancarı, 2016 yılında 333 dekar alana ve 1700 ton üretime kadar düşmüştü. Daha önce yaklaşık 40 köyümüzde üretilen pancar, 2016 itibarı ile 14 köyümüzde üretilirken, 2018 yılında 10 köyümüzde 329 dekar alanda 1700 ton üretimle sezonu kapanmıştı.
Her yıl kademeli olarak azalan pancar üretiminin bu denli düşüşünde: köyden şehire göçün hızlanması, son yıllarda artan meyve bahçeleri, sulamada ırmak suyumuzun kirlenmesi ile göç ve beraberindeki genç insan gücünün azalması gibi sebepler büyük etken oldu.
Oysa bir dekar ekili pancar alanı aynı ölçüdeki orman alanından 3 kat fazla oksijen sağlamakta olup, yine son yıllarda yaygınlaşan ve tehlike saçan yapay tatlandırıcılara göre şeker pancarından üretilen şeker sağlıklı ve organik bir üründür.
Taşova Pancar Bölge Şefi Murat Alan; ”2022 yılı ekilecek şeker pancarının 16 polar şeker ihtiva eden fiyatı 850 tl olmuştur. Üreticilerimize hayırlı olsun.” dedi.