Haber: Ahmet Şimşek
Yağmurların yağması, baharın gelmesi, tüm yeşil otları coşturuyor. Taşova yöresinde melevcenler her dönem yöremiz insanlarını cezbediyor.
İlçemizde ve çevre köylerde baharın gelmesi ile kuşkonmaz (menevcer, yerel dilde menevcen, melevcen olarak da biliniyor) mart ayından itibaren toplanmaya devam ediyor. Zor bulunması ve nadir olması ile herkesin toplamak için yarış ettiği lezzetli bir doğal üründür. Bu sene bahar yağmurlarının fazla olması nedeniyle organik doğal otların taze ve yeşermeye devam ettiği görülmektedir.
Bölgemizde ve Ege bölgesi çevresinden kıymeti oldukça fazladır. İzmir, Muğla çevresin yöresel ismi ise “Tilkimen” veya “Sarmaşık” olarak da bilinir. Her yöre ayrı bir isim takmıştır. Doğası gereği ulaşılması güç, dikenli yerlerin için de bulunması da toplamasını bir o kadar zorlaştırıyor. Bizim yöre insanları tadını, lezzetini, kıymetini bildiğinden her fırsatta bük diplerini dolanmadan edemez.
Tarlasında bahar işleri yapan köylülerin gözü bük diplerindedir. Çok lezzetlidir melevcenler, hem de vitamin deposudur, Bir çok hastalığa iyi gelir. Melevcen doğal lezzet sevenlerin tam da aradığı lezzet. Genelde yaylalarda ovaların bük bürük olan yerlerde bulunan ve az bulunan bu bitki Amasya Tokat yöresinde bulunur. Yöre insanları bunun ne zaman çıkacağını ve nerelerde çıkacağını bilir. Tavada örselenip üstüne yumurta kırılınca lezzetinin tadına doyum olmaz.