Fotoğraflar: Süleyman Sayar
Bir zamanlar Uluköy ve Alpaslan beldelerimizin yanı sıra bir çok köyümüzde tonlarca üretilen daha sonra büyük oranda ekimi azalan kuru soğan sezona iyi başladı ancak bugünlerde fiyatı düştü.
Amasya genelinde Soğanın fiyatı bir ay önce toptan 14 TL’yi görmüştü. Bugünlerde Soğan tarlada 4 TL’ye kadar düştü.
Ülkemizin önemli soğan üretim merkezlerinden olan Amasya’da kuru soğanın hasadı aşırı sıcak altında devam ediyor. Son derece faydalı bir yiyecek olan kuru soğan Bu günlerde turizm yoğunluğun görüldüğü deniz kıyısındaki kentler başta olmak üzere ülkemizin dört bir tarafına gönderiliyor.
Kuru soğan, kabuğu ve çuvallarının rengi ile maddi değeri dolayısıyla yöredeki üreticiler tarafından ‘kırmızı altın’ olarak nitelendiriliyor.
“SOĞANIN MAKBULÜ ACI OLANI”
Kalite yönünden en iddialı soğanın topraklarının bereketinin de etkisiyle Amasya ve ilçelerinde yetiştiğine değinen üreticiler. “Soğan acı olur. Tatlısı da vardır. Ancak aslı acı olmasıdır”