Amasya İtimat

O HAZİRAN AYININ EN FAYDALI ve GÖZDE MEYVESİ

0
1217

 

Yalçın Bolat

Ülkemizde hemen, hemen, bütün bölgelerde bulunan Dut ağacı, ilçemizde de yaygın olarak yetişen bir meyve türüdür.
İlçemizin şirin köylerinden biri olan Çambükü (Mehellibükü) köyünde de her evin önünde çok miktarda Dut ağaçları bulunmaktadır.
Son yıllarda Dut, meyvesinin dışında pekmezi ile de, tam bir şifa deposu olduğunun farkına varıldı. Dut pekmezi kansızlığa, mide hastalıklarına, ülsere, astım, bronşit, soğuk algınlığı, ağız ve boğaz yaraları, çocukların zekâ gelişimi gibi binbir derde devası vardır.
Bizlerde bu pekmezin vitaminlerinden yararlanmak, amacı ile,pekmez yapmak için Dut’un tatlanmasını bekledik .Gerekli kıvama geldiğinde, temiz çadır, naylon ve bezlerin üzerine silkeleyip içinin temizliğini yaptıktan sonra, büyük bakır kazanlarda kaynatıp, fırkıl halini alana kadar yaklaşık 5 ile 6 saat kaynattıktan sonra gece soğumaya bırakıp ertesi gün sabah çuvallar vasıtası ile süzerek, suyunu yine bakır leğenlere aktarıp, altını yakıp 6 saat kaynattıktan sonra kıvama gelmesiyle birlikte şişelere aktarıp, yenilebilir hale getirmiş olduk.
Sağlık açısından,yararlı olan Dut pekmezimizin yapılışı son derece, zahmetli ve emek gerektiren bir pekmez olmasına rağmen, içine hiç bir katkı konulmama sebebiyle de maliyetsiz bir üründür.
Gerek lezzetli ve gerekse tam bir şifa deposu olması sebebi ile yapabilecek imkanı olanlara ayrıca tavsiye ederim.

Yorum Ekle