Haber: Ahmet Şimşek
Taşova ve köylerinde, yaylalarında madımaklar çiçek tarlalarına döndü. Eline çakı bıçağını alan, önüne önlükleri tutunan çayıra, bayıra, kırlara madımak toplamaya gidiyorlar. Madımak yemeği yöremizin vazgeçilmezi, damak tadı, yeşil mucizesidir.
Madımak yemeğini bilmeyen yöre yoktur. Her yöre farklı farklı pişirir madımağı. Ama bizim yöremizde madımak yemeği pişirmek adeta sanata dönüşür maharetli ellerde. Bıçak veya sofra üzerinde ufak baltalarla kıyılır madımak, ince ince hale getirilir. Haşlanarak, sucuklu, pastırmalı, sade yemeği pişirilir. Bulgurlu kavurması yapılır, çeşit çeşit yemeği yapılır madımağın. Artan madımakları buzdolabı saklama poşetlerine koyarak donduruculara atılır. Hep taze kalsın, canın çekince taze taze pişirilip yensin diye. İnce ince kıyılan madımaklar kışa saklamak için bazen de cam şişelere koyup konserve yapılır. Dedik ye madımak Bir efsanedir yöremizde. Kendiliğinden doğada yeşeren madımaklar, vitamin kaynağıdır. Yiyenlere afiyet olsun diyerek, yöresel kültürümüzün en önemli gıdalarından olan madımağı günün gıdası olarak ilan ettik.
Bir sonraki Kültürel haberlerde buluşmak üzere, hepinize madımaklı günler dileriz. Kültürel Haberler -2025 amasyamedya@