Ahmet Şimşek
İlk Bahar yüzünü gösterirken rakımı düşük köylerde yer pancarı, madımaklar yavaş yavaş orya çıkmaya başladı. Özellikle Taşova’nın yüksekliği düşük Uluköy, Alpaslan, Andıran gibi köylerde çıkan madımakları köylü vatandaşlarımız toplamaya başladılar.
Madımağın faydaları sayılmakla bitmez. Özellikle fenni gübresiz ve ilaçsız yetişen madımaklar yöre halkının damak tadına hitap eder. Yöresel ağız tadına hitabeden madımaklar Taşova’mızda Haziran, Temmuz sonuna kadar devam eder. Bir süre sonra rakımı yüksek köyler ve yaylalarda yetişen madımaklar olgunlaşır, ot biçer gibi biçilir. Temizlenir ve Bıçak veya balta ile ince ince kıyılır. Az salçalı, ince soğan ve sarımsak katılarak tencereye konan madımaklar nefis lezzetler ile sofralara gelir. Madımak yemeği, sarımsaklı yoğurtlu, sucuk ve pastırmalı, damak tadı ve isteğe göre çeşitli şekilde pişirilir.
Toplayanların eline sağlık, yiyenlere afiyet olsun diyor, yöremizin zengin güzelliklerinin unutulmaması dileğiyle.