Haber: Ahmet Şimşek
Köy deyince herkes farklı duygu ve düşünceler içerisine girer. Kimine göre eziyet, kimine göre Mükafat, kimine göre ilk sevda yellerinin estiği, sıla-ı rahimdir köylerimiz.
Bir zamanlar dünyanın yükünü sırtına almadığın küçük nimetlerle mutlu olan, kuru ekmeğe bile huzur sığdıran, bir nesil geçim derdiyle gurbete, büyük şehirlere akın etti.
Köylü deyince kendimizi sanki fakir, garip, şehide yaşayanlardan daha zor durumda sanıyorduk. Taşova’ da yaşayanlar, Amasya’ da yaşayanlar, İstanbul’ da yaşayanlar zengin, bir eli yağda, bir eli balda sanıyorduk. Köyde sıkılıyorduk. Bilmiyorduk ki doğal yaşamın, egzoz gazlarının olmadığı, hormonlu gıdaların kol gezdiği, zengin görümlü fakirlerin gelenek ve göreneklerini, yaşamlarını şehirde yaşamaya çalıştıklarını görünce köyü arar olduk.
Büyükşehirlerde, küçükşehirlerde yaşayanlar yıllık izinlerinde ve bayram tatillerinde koşa koşa köye huzur bulmaya koşuyorlar. Örgülü paspaslar, tahta sandalyeler, sunta kanepeler, kilimler, cecimler, bir dönemin huzur veren güzel eşyalarımızdanmış. Zenginlik, lüks yaşamlar insana mutluluk vermiyor, aksine mutluluk insanların sevdikleriyle, akrabalarıyla, geçirdikleri ön yargısız, çıkarsız, bir ekmeği kırk kişiyle bölüşmek huzurun tam adresiymiş.
Günümüzde gurur, kibir enaniyet, benlik, dünya kendi etrafında dönüyor zannederek etrafına zehir saçan bir toplum, aslında kendi cehennemini kendi hazırlıyor. Huzur arayan; kesinlikle sığındığın köyün ve doğal yaşamın sade bir hayat sürmekte olduğunu görmelidir. Son yıllarda köylerde bile huzuru bulamaz olduk. Bir çekememezlik, tahammülsüzlük, dedikodu, birbirinin ardından konuşmak, birbirine tahammül edememek, huzursuz etmek, çıkar ilişkileri almış başını gitmiş. Birine zarar vermek, elindeki malı alıp, dünya derdine ve büyük bir açlığa yelken açan bir topluma dönüşmüş köylerimiz. Bizim bıraktığımız o mütevazi köyü, doğallığı, birbirine sahip çıkmak, mutluluğu almak yerine vermekte olduğunu arar olduk.
Umutsuzluğun içinde umut bulan, huzursuzluğun içerisinde huzur bulan bir nesil olmak dileğiyle, huzurlu günler sizlerin olsun.
Kültürel Haber – Yazı 2026 amasyamedya@


