Amasya İtimat

KAYSERİ’NİN MANTISI TAŞOVA’NIN CİMCAŞI

0
188

Haber: Ahmet Şimşek

Güz günlerinin başladığı bugünlerde  kışlık yiyeceklerin hazırlanmasında eskilerden özellikle hamur kesme kesinlikle yapılırdı. Yağlu aş, uzun aş, boranalı aş, Cimcaşı, makarna, erişte gibi hamurdan kesilen bu yiyecekler kurutulup bez tortabalara koyularak kışın yemek ve çorba yapımında lezzetleri pişirip hem sofralarında aş yemeği hemde sevenlerine ikram eder Taşovalılar.
Tarhanadan sonra yörede en fazla hamur kesilir. Tarifini de biraz verelim, elenmiş buğdağ ununu ılık suyla yoğrulur. Oklava ile sofralarda yazılır. Genişçe saclarda börttürülür. Yani pişirilir. Yine sofralara sererek önce uzunlamasına sonra küçük dilimler halinde kesilir. Basma sergiler üzerinde kurutulur. bez torbalara doldurularak kışa hazırlanan malzemelerin yanına konur. Özellikle (sıçan) fare değmesin diye yükseklere bez torbalar asılır. Özellikle uzun aş dar uzun olarak kesilir. Boronalı aş, karesi biraz daha büyük kesilir pişirken yoğurtlayarak yenir. Yöremizdeki yemek kültürü, çorba kültürü kendine has özellikleri var. Tad farkı vardır. Başlıca cimcaşı, bulgur pilavı, misir çorbası, aş çorbası, Hasuda, keşkek, yahni, mıklama, güdül mısır somunu, hamursuz, cızlak, saç yağlusu, garuklu ekmek, Şapalak, Acuk bekmezi, çalkama, zoval çorbası, keskek başlıca yöresel kültürümüz ve ağız tadımızdır.
Taşova yöremizin kültürünü tanıtma bakımından Taşova’nın güzel insanları kendi yetenekleri çerçevesinde bilgi birikimi ve geçmiş nesillerden aldıklarını hem yaparak, yaşatarak, bir kısmı da bizler gibi sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Sizlere düşen okumanız, okutmanız, sosyal medya mecralarında, paylaşınız, eksikliklerimiz olursa bizlere katkıda bulununuz. Beraber unutulan değerlerimizi kaynak olarak bir yerlerde arşivleyelim, yaşatalım.

Yorum Ekle