Çocukluğumuzdan kalma en güzel hatıralardandır değirmenlere buğday üğütmek için gitmek.
Dağlardan eriyen karların coşturduğu derelerin, çayların koskoca taşı döndürdüğüne şahit olmak buğdayın,mısırın iki taş arasında una dönüşmesini izlemek.
”Herşeyin kararınca olması ilazım çok dökersen un acı olu az dökersen daşa yazuk olu başımda dikilip durma aha şo yanda dur birez” diyen değirmenciler gelir aklıma.
Nasırlı elleriyle çuval ağzı açan, kırışık alınlarında keder gizli ama yüzleri buğday gibi esmer yerine göre mısır gibi sarı değirmenciler.
Cuvaradan sararmış bıyıklarının altından gülerek paramı verecen yoksa ben hakkımı alayım mı diyen ve mutlaka haklarını birbirlerine helal ettiren değirmenciler.
Çuval ağzı deyipte geçmeyin birde değirmen önlerinde éşşek yüklemek bunlar çok önemli meziyetlerdi.
Hâla hiç çuval ağzı bağlamadın mı diyenleri bilirim etrafımda ve ben de kullanırım ekseriyetle.
Konumuz değirmenler ve değirmenciler;
İlçemizde sayıları bir elin parmaklarını bile geçmeyen onlarında her zaman işlemediği değirmenler var.
İlçemizdeki tüm yetkili ve girişimcilerden özellikle rica ediyorum bu yok olmaya yüz tutmuş geçmişin en değerli mesleğini yaşatın ve yeni nesillere kıymetini anlatın.
Son zamanlarda moda olan organik ürünler ve gurmecilik için doğal değirmenlerde üretilen unun ve o undan yapılacak olan ekmeğin, simidin,böreğin, pastanın vel hasılı tüm unlu mamullerin satılacağı bir yer olmuş olsa ve bunun etkili bir tanıtımı yapılsa muhteşem bir geri dönüşü olur.
Hem bir meslek kaybolmaktan kurtulmuş olur, hemde bir çok insana kazanç kapısı açılmış olur.
Ayrıca bu mesleği gençlere sevdirmek mümkün olur.
Hak değirmende olur derlerdi eskiler
Önce eskiler gitti, sonra da değirmenler.
Çocukluk yıllarımın en büyük eğlencesi
Taştan ekmek çıkarır söyleminin Türkçesi.
Selam olsun, hak deyince duranlara
Selam olsun ekmeğini taştan çıkaranlara.
Hakkı BİÇER
02.10.2022
İstanbul Bahçeşehir