Haber: Ahmet Şimşek
Son bahar gelince, kış hazırlıklarında bir koşturmaca başlar. Aş kesmek bizim yöremizde sıkça yapılan bir kış hazırlığıdır. Aş kesmek her yörede olsa da, Amasya ve Tokat yöresinde çok rağbet görür. Aş kesilirken uzun uzun yapılırsa, makarna gibi kesilir. Bazen de kısa kısa kesilir, Bol sarımsaklı, yoğurtlu cimcik aşı çorbası olarak da pişirilir.
Hamurlar yoğrulur. Hamur yoğurulurken içine yumurta ve yağ konur. İstek ve arzuya göre, havuç, ıspanak haşlanıp rengarenk suyuyla yoğrulan hamurla, hafif hafif saçta pişirilip, kalın yufkaya benzer hale getirip, dilim dilim parçalara bölüp, tahta sofrada bıçakla ince hale getirilir. Kesilen bu aşlar, bir bez üzerine serilip kurutulur. Kurutulmuş aşlar bez torbalarda saklanır.
Bu güzel emeklerle yapılan, kesilen aşlar, kışın maharetli ellerde sofralarda çeşit çeşit yemekler ve çorbalara dönüşür.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2022