Haber: Ahmet Şimşek
Amasya Taşova deyince akla hemen gözleme gelir, eskiden yağlu derlerdi. Şapalak yaparlardı. Bizim Taşova’ da hamur işi kültürü çok fazladır. Bizim oraların hanımları beceriklidir, hamarattır. Kız anasının dizinin dibinde hamur işlerini öğrenirdi. Yoğrulan hamurlar yağ ile oklavanın arasında şekillenir, kurulan sac üstüne yazılır. Yağlular ( gözleme) Püsürgeçle çevrile çevrile kıpkırmızı nar gibi kızarır. Kaz teleği ile ile üzerine tereyağ sürülür, ağızlara layık, destek yoğurdundan yapılmış köpüklü gatıkla ( ayran) lezzet üstüne lezzete dönüşür.
Misafir geldiğinde, canımız çektiğinde, boş kaldığımızda, unu, eleği eline alır, sacı kurar, Oklavayı hamur üstünde yuvarlar, eli öpülesi hanımlar çeşit çeşit, lezzet üstüne lezzet katarak kültürümüzü yaşatırlar. Bizim yağlular,, şapalaklar şimdi gözleme oldu çıktı. Kültürünü yaşatanlara, memleketini dünyaya tanıtanlara, gelecek nesillere kültürünü aktaranlara, çok teşekkürler.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2023