Amasya İtimat

BAT ASIL TAŞOVA’DA YENİR…

0
320

Haber: Ahmet Şimşek
Taşova’da bat yenir. Tokat’ın adı çıkmış, esas bat Taşova’ da yenir. Vitamin deposu, lezzet ve damak tadı işte bat. Bizim yörede yemek lezzeti farklı farklıdır. Keşkek, Kuru fasulye, nohut, yarma çorbası, zoval çorbası, tarhana çorbası, kelem dolması, tevek dolması, üzüm, kaysı, erük hoşafı, yahni vs… sofralarımızı süsleyen yemeklerimiz vardır. Ama bat yemeği aşure çorbası gibi, elindeki malzemelerden faydalanarak çok lezzetli yöresel bir yemektir. Bizim yörede; her evde tevek yaprağı bulunur. Bizim oraların yaprağı ekşidir. Bat ile tevek yaprağı bir araya gelince tadına doyum olmaz.
Hazırlanışı
Yeşil Mercimeği yıkayıp süzün ve bir sos tenceresine alın,
Üzerine suyu ekleyip kapağını kapatın ve mercimekler yumuşayana kadar pişirin,
Altını kapatıp yıkayıp süzdüğünüz bulguru ekleyin ve kapağını kapatıp bulgur şişene kadar bekleyin,
Bu sırada sebze ve yeşillikleri yıkayıp doğrayın,
Mercimek ve bulgur karışımını derin bir kaseye alın,
Salçaları, pul biber, reyhan ve tuzu ekleyip karıştırın,
İhtiyaç duyarsanız kıvamını açmak için soğuk su ekleyip karıştırın,
Ceviz, sebzeler ve yeşillikleri ekleyip karıştırın,
En son limon suyunu ekleyip karıştırın,
Haşlanmış asma yaprakları ve ekşi mayalı ekmekle servis edin. Afiyet olsun.
Kültürel Haberler -2025 amasyamedya@

Yorum Ekle