Amasya İtimat

TURGAY BULUT “TOPLUMA İNSAN KAZANDIRMAK HAYAT KURTARMANIN TA KENDİSİDİR”

Çevremize veya geçmiş yıllara dönüp  bir bakalım. Hiçbir kimse ne iyiliği nede kötülüğü ana karnında öğrenmedi. Aile ve çevre(arkadaşları. Vs.)bir çocuğun ahlak yapılandırılmasında en büyük önemi en büyük yükü çeker. Aslında buna en büyük faktörlerden biride okuldur.

Evden dışarı çıkmamış çıkarsa ya bahçelerine yada sokakta top oynamaya…

Derler ya ağaçtan düşmüş diye. Ağaçtan  aslında sokaklarda  gezen  çocuklar  düşer. Evinin önünden dışarıya hiç çıkmayan çocuk ağaçtan kolay kolay düşmez. Ama çocuklar birlik içinde olsa  bahçeleri olan  çocuk ağaca çıkar dalı sallar aşağıdaki çocuklarda düşenleri toplarlar ve sonra gülerek eğlenerek hep beraber yerler. Bu durumda meyveyi çalmaktan ve düşmekten kurtulurlar. Diğer çocuk  ise tek başına yaşamaktan ve arkadaşsızlıktan kurtulur.

Biz yetişkinlere bakınca neredeyse birçoğumuz kalp damar hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar. Sigara Alkol vb maddeler  her evde bulunur oldu. Eve kapanma uyuşturucu maddeler kullanmaya doğru  ivme artmaya başladı. Çünkü ben kendimden de biliyorum.

Bende bir aralar uçucu madde koklamıştım. Ne zaman okulum bitti o zaman kurtuldum. Çünkü fakülte ortamlarında   bir baktım ki neler neler var. Fakat o kişileri memleketlerin de ve okul ortamlarında kimse sahip çıkmamış. Hep toplumdan dışlanmış ve millet nasihatten başka hiçbir şey yapmamış. Peki bir insan bağırsa ağıt yaksa ağlasa stres yapsa geçmişe gidebilir mi?

Bilim insanlarının araştırması sonucu toplumda ne yasaklansa o maddeye yönelme daha da artış göstermesi ispatlanmıştır. Yani nasihatlerin ve yasaklamaların sonucu %90 dan fazla, maddeye dönüşü görülmektedir.

Birde yasalar yüzünden  insanlar  kavgaları ayıracağı halde, kaza yapanlara ilk yardım etmekten korkar haline geldi. Bir kazazedeye ilk yarım etmeye kalkarsın başka bir sebepten insan ölürse yardım eden kişiyi göz altına alınmakta.

Bankada güvenlikçi, soyguncuları etkisiz hale getirince güvenlik görevlisini

içeri alıyorlar. İşte bu tip durumlar hep insanları  topluma kazandırmak sosyalleştirmekten uzak tutulmaktan dolayı olmaktadır. Bunları yapmak  yerine kişinin geçmişte yaptığı hataları yüzüne vurmak ve hatırlatmaktır.

Kendimden bir örnek vererek bu haftalık yazıma  son veriyorum…

Ben bundan 7 yıl önce bıraktığım uçucu maddeyi  kullandığım zamanlarda maddenin  toplum dışı hareketlere sebep olması yüzünden.Bile bile bu çocuk kafayı sıyırmış demeleri yüzünden toplumdan kaçar oldum..

Alkol alan birileri sokakta nara atmasının sebebi sarhoş olduğundan.. Hiç o insan alkolsüz iken  nara atar mı? İşte benim başıma da  gelen bu durumun bir benzeri.

Unutmayalım. El uzatan taraf toplum eli tutanda şahıs olsun. Tam tersi olmasın…

 

                                                                                            Eğitmen Biyolog-Yazar 

                                                                                                 Turgay BULUT 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.