Amasya İtimat

SİZ HİÇ AVUZ SÜTÜ YEDİNİZ Mİ?

Haber: Ahmet Şimşek

Avuz nedir? hayvansal bir gıdadır aslında avuz. İneğin, Mandanın doğum yaptıktan sonra yeni doğan yavrunun ihtiyacı olan ilk süttür avuz. Yöresel olarak ağız sütü de denir.

Köylerde, hayvancılık yapanlar bilir. Annenin sütü normale dönene kadar hiç bir şey yapılmaz o sütten. Yeni doğan yavrunun hakkıdır avuz sütü. Bu sütten ne yoğurt, ne peynir, ne de hiç bir hayvansal ürün yapılmaz.

 

Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır. Doğuma yaklaşık beş hafta kala meme bezinde başlayan kolostrum salgılama, gebeliğin son iki haftasında maksimum seviye ulaşır. Bu süt sağılır, elekte ve tülbentte süzülüp, pişirilir.

Ağız Sütü Nasıl Pişirilir? 1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın. Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml’lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin. (Ağız) avuz sütünü köylerimizde sütü ısıtırken içine yumurta kırarlar. Karıştıra, karıştıra kaynayana kadar avuz tadına benzeyen avuz elde edilir.
İçine biraz şeker katarak ekmek doğrayıp yemek ayrı bir lezzettir. Sağılan ineklerde 2 -3 gün sonra süt normal hale döner.
Ağız sütünün faydaları nelerdir?
Kolostrum Sütünün Faydaları Nelerdir?

Enfeksiyon içermez.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Bağırsak florasının gelişimini destekler.
Sindirim sistemini destekler.
Bebeğin vücudundaki mekonyumun (kaka) atılmasını kolaylaştırır.
Bebeğin alerjiye yakalanma ihtimalini azaltır.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2023

Yorum Ekle