Amasya İtimat

RAM ve ROM arasındaki fark nedir?

Merhabalar, bu yazımızda ram ve rom arasında fark nedir, bunlar isim benzerliği olsa da ne işe yaramaktadır? Bununla ilgili olarak yeni kullanıcılardan gelen sorulara bu makalemizde cevap vermeye çalışacağız. Ama önce bu iki terimin tanımını yapalım.

Ram Nedir şunu bilmekte fayda vardır bu bellek geçici bir bellektir. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar bu donanım parçası üzerinde tutulmaktadır. Enerji kesildiğinde bu ram’den tüm bilgilerde?
Uzun adıyla Rastgele erişimli hafıza İngilizce karşılığı ile Random Access Memory olarak karşınıza çıkmaktadır.
İlk önce gitmektedir. Diskinizde kayıtlı bir oyunu oynamak için işlemci tarafından gönderilen bilgiler harddisk de kayıtlı oyunlardan çekilir ve bu geçici bellekte tutulur buradan sırasıyla işlemciye gönderilerek işlenir ardından diğer donanım parçalarına işler gönderilir ( ekran kartı ) buradan da monitöre görüntü aktarılmaktadır.

Rom Nedir?

Uzun adıyla Read Only Memory olarak bilinen bu hafıza anakart üzerinde yer almaktadır. Ram gibi yazılabilen ve silinebilen bir hafıza yapısına sahip değildir. ROM içinde bilgiler üretim esnasında yazılır ve bu bilgiler sadece okunur. Buna en iyi örnek bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunan BİOS diyebiliriz. Bilgisayara örnek verdik ama buna bulaşık makinası da örnek verebiliriz. Mesela programlanabilir ayarlar bu ROM hafıza saklanabilir.

Bu ikisinin arasındaki farka gelecek olursak, Ram bellekte silinip, yazılabilen hafızaya sahiptir. Rom belleke de sadece önceden yazılmış veriler okunmaktadır.

İOS İçin En İyi Çok Oyunculu Oyunlar

Yorum Ekle