Amasya İtimat

MÜLKBÜKÜ’NDE HES TOPLANTISI

28 Haziran 2017 günü Samsun 2. Bölge İdare Mahkemesi tarafından üretimi durdurulan Umutlu HES için yeniden Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için Halkın katılımı toplantısı yapıldı.

15 Ağustos 2017 Salı günü Mülkbükü köy konağında saat 14:00’te başlayan toplantıya; Amasya Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Osman Tok ve beraberindeki heyet Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen ve yönetim kurulu üyeleri, Erbaa Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Köksal Ardıç ve yönetim kurulu üyeleri, GA Elektrik Enerji A.Ş. adına Tuncay Yılmaz, ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik firması temsilcisi Murat Avcı, Erbaa Erek Sulama Birliği Başkanı ve Kale Köyü muhtarı Ersan Şahin, Mülkbükü Köyü muhtarı Mustafa Özcan, Uluköy muhtarı Abdullah Çoşkun, Umutlu Muhtarı İlhan Önder, Çılkıdır muhtarı Seçkin Telli, Yolaçan muhtarı Duran Yılmaz, Erbaa’ya bağlı Çalkara muhtarı Mustafa Şahin, Çevresu muhtarı Ahmet Öcal, Evyaba muhtarı İbrahim Şanlı, Yukarı Çandır muhtarı Durmuş Gün ve vatandaşlar katıldılar.

Çınar Mühendislik firma yetkilisi Murat Avcı’nın slayt gösteri eşliğindeki sunumundan sonra söz alan Ziraat Odası başkanı Hasan Dikmen, “Bizler bu toplantıya davet bile edilmedik. Ağaoğlu’nun bu HES’e ihtiyacı yok ama bu köylerimizin bir damla bile suya ihtiyacı var. En verimli tarım bölgemiz olan  bu ovaya HES kurulması ta başından yanlıştı. Gelecek nesillerimiz izin bu HES’in kaldırılması lazım.” dedi.

Erek Sulama Birliği Başkanı Ersan Şahin, “Taşova’da dört köy bu HES’ten muzdarip, bizim Erbaa’nın 11 köyü bu HES yüzünden sebzelerini sulayamıyor. Umutlu HES’in faaliyetlerine tamamen son vermesini istiyoruz.”

Erbaa Ziraat Odası Başkanı, Ardıç ise konuşmasında: “Amasya ili Taşova ilçesi sınırları içerisinde ( Ağaoğlu İnşaat Şirketi) tarafından yapılan Umutlu HES Projesi Erbaa ilçemiz çiftçilerinin sulama suyu ihtiyaçlarını doğrudan etkilediğinden dolayı yapım aşamasında dahi Erbaa Ziraat Odası olarak yapılmaması yönünde faaliyetlerimiz olmuş ve Taşova Ziraat Odasının açmış olduğu davalara direk müdahil olmuştuk ve ÇED gerekli değildir diyerek başlanan santral inşaatı 2016 yılı nisan ayında tamamlanarak elektrik üretmeye başlamıştı. 11.05.2017 tarihinde Samsun 2. İdari mahkemesi tarafından ÇED gerekli değildir kararı iptal edilmiş ve santral yaklaşık 3 aydır kapatılmış ve faaliyeti durdurulmuştur.Tekrardan faaliyetine başlanması için Taşova Mülkbükü köyünde ÇED için taraflarca toplantı yapılmış Erbaa İlçemizden Ziraat Odası Başkanlığı ve Erek Sulama Birliği yönetimi ve bazı muhtarlar toplantıya iştirak ederek özellikle Taşova ve Erbaa Tarım arazilerini direk olumsuz yönde etkilemesi,çevreye verdiği zararlar ile sulama suyu ihtiyacının dikkate alınmadan yapılması dolaysıyla ve mahkemece de durdurulan HES projesinin tekrardan açılmaması yönünde çiftçilerimizin adına görüşümüzü bildirdik” dedi.

Sırayla söz alan vatandaşlar HES ile ilgili şikayetlerini dile getirirken Çevre Şehircilik İl Müdür yardımcısı Osman Tok, “Biz burada hakem konumundayız, bakın hiçbir yorum yapmıyoruz. Konuştuklarımızın tamamını videoya aldık. Bunlar dört ayrı müdürlüklerde de değerlendirilecek. Bakanlığımıza, valiliğe ve kaymakamlığa şikayetlerinizi bildirebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda katılımcılara Mülkbükü köyünün kendine has karpuz ve kavunu ikram edildi.

Yorum Ekle