Amasya İtimat

İLETİŞİM VE BAŞARI…

 

Başarıya giden en önemli adımın, yürünmesi gerekli yolun ve hedef olarak seçilen noktanın ulaşılır olması için nereden başlanması ve nerede tamamlanması noktasının tespitiyle yapılan iş ve işlem tayini kendiliğinde kolaylaşacaktır. 

 

Başarıya ulaşmak isteyen her insanın bulunduğu yaş gurubu içinde mutlaka, kendini tanıması, kendi içinde var olan iletişimi bütün olarak kullanması çok önemli köşe taşıdır. Beyinin çalıştırılması hesabı yapılırken kontrollü ve başarı odaklı yönlendirilmesi çok önemlidir.

 

İletişim kelime olarak çok kullanılan, içi çok doldurulan son günlerin sosyetik kelimelerinden biridir. Kendisi her yerde önünüze çıkabilir.

 

Duygu, düşünce ya da bilgilerin ifadesinin her türlü yolla başkalarına aktarılması” İki ya da daha çok kişi arasında bir anlaşma, uzlaşma doğmasını sağlayan karşılıklı konuşma, diyalog ”olarak tanımlanabilir. Bu tanımları çoğaltmak mümkündür.

 

İletişimde kişinin konuşma biçimi, seçtiği sözcükler, ses tonu, beden duruşu, jest ve mimikler önemlidir. Empati Kurma; dış dünyayı karşımızdaki insanın penceresinden, yani onun penceresinden görmeye çalışmak demektir. Bir başka deyişle kendimizi onun yerine koymak demektir. İletişimde en önemli faktörlerden birisi de dinlemektir.

 

             İnsan beyni, hepimizin sahip olduğu kişisel bir bilgisayar denetim merkezi gibidir. Beynin kim için olursa olsun yapmasından hoşlanacağı, mantıklı her şeyi yapma gücü vardır. Buradaki temel sorun onu nasıl  kullanacağımızı bilmemizdir. Yani ona doğru yönleri vermemizdir. Onunla doğru iletişim kurmayı başarmamızdır. Beyin en çok söylenen şeye inanacaktır. Beyninize kendiniz hakkında ne söylerseniz onu yerine getirmek için harekete geçecektir. İşte beyin bu şekilde programlanmaktadır. Yıllarca beynimizi annemiz, babamız, arkadaşlarımız, komşularımız programlamıştır.

 

        Programlama işinde kimler bizi yönlendirdi bana katılıyor musunuz diye sorduğumda okuyucularımın beni onayladıklarını görüyorum. Otuz üç yıllık bir eğitimci olarak toplum bizi bizde toplumumuzu tanıyor.

 

            Bizim her attığımız adım, yaptığımız her hareket, söylediğimiz her söz, çevremizden aldığımız ya da kendimize karşı yapmış olduğumuz iletişimin sonucundaki programlamanın ürünüdür.

 

        Birazcık okuyor, akademik çalışmaların bağlantılarını biliyor olmak istediğiniz alandaki bilgilere ulaşıyor olmanızı sağladığınızdan emin olmanız gerek.

 

        Bilinen ve kabul edilen iletişim yollarını sadece isim olarak yazımıza alırsak;

 

1- Sözlü İletişim: Karşılıklı konuşmaya dayalı iletişimdir.2- Yazılı İletişim: yazı yoluyla sağlanan iletişimdir.3- Hareketlerle İletişim: Jest, mimik ve çeşitli hareketlerle sağlanan iletişimdir.

 

Etkili İletişim Becerilerinin bazılarını hatırlatmamız gerekirse; 

Kendini tanımak, Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek,  Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek, Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilmek, Hoşgörülü ve önyargısız olmak, Eleştirilere karşı açık olmak, Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. kurabilmek. Yeterli olabilir diyebiliriz.

 

-Kitle İletişim Araçlarının Faydalarından bazılarını alırsak; Eşitlik ve özgürlük fikirlerinin yaygınlaşmasına, İnsan haklarına saygılı olunmasına, Yurt ve Dünya barışının korunmasına, Demokrasinin gelişmesine, İnsanların eğlenmelerine, İnsanların eğitilmelerine katkısı olmuştur.

Sağlıklı iletişim, başarıyı getirecektir.

 

         Herkese iyi iletişimler diyelim…

 

 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.