Amasya İtimat

BİÇERDÖVERLER VE ANIZ YAKANLAR SIKI TAKİPTE

 

İlçemiz genelinde  Hububat hasatı başladı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çevre  ve Şehircilik İl Müdürlüğü  anonslarla  günübirlik vatandaşı uyarırken, ekiplerle biçerdöverleri ve anız yakanları sıkı  takip altına aldı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  Tarım teknikerleri, Alpaslan Uzun ve Ömür Arduç’tan oluşan  denetleme ekibi, Belevi ve Ballıca   köyleri arazisinde  denetleme yaparak uyarılarda bulundu.  Biçer döver operatörleri  kısa zamanda daha  geniş alan hasat ederek  daha fazla kazanç sağlama amacı ile  yüksekten biçim yapmaları ve hızlı hareket etmeleri  sonucunda toprak sathında  fazla miktarda bitki sapları kalıyor. Yüksek anızdan dolayı toprak işlemesi ve sapların toprağa gömülmesi zorlaşıyor. Bazı çiftçiler böcek ve diğer zararlıları yok edip hastalıkları önleme ve verimi  artırma gerekçesi ile anızlar yakılıyor. Belediye hoparlöründen  ve diğer duyuru araçlarından  anız yakmanın yanlış olduğu konusunda biçer döver sahipleri uyarılıyor. Ekipler, Anız yakanlara dekar başına  38.71 kuruş ceza uygulanacağını, orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde ise cezanın 5 kat artırılacağını açıklayarak çiftçinin mağdur olmaması için denetlemelerin önemini dile getirdiler.

İlçe  Gıda  Tarın  ve  Hayvancılık  teknikeri  Alpaslan  Şahin ; ” Biçerdöver olan bütün köylerde kontrol yapıyoruz. Kontrol esansında biçim yüksekliğinin  10 santimetre olmasına dikkat etmelerini istiyoruz. Biçim namlularının arasını kontrol edip, dane kaybı var mı diye  bakıyoruz. Eğer dane kaybı varsa uyarılarda bulunuyoruz. Yine hataya devam ediyorsa  ikinci ihtarda bağlıyoruz. Biçimden sonra anızlarımızın yakılmaması lazım. Cezai müeyyidesi var. Toprağa zararı da var. Toprağın içerisindeki tüm canlılar ölüyor. meskun mahalle yakın yerlerde ve ormanlık alanlara anız yakılırsa 193.55 kuruş dekar başına cezası vardır. “ dedi.

YURT 008 YURT 009 YURT 010

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.