Amasya İtimat

YARALI YAŞAMAK

Bütünlüğü bozan her darbeyi “yara” diye tanımlarım.

Doğup büyüdüğün yerlerden ayrılırsın. İlk yara açılır içinde. Yeni yaşama alanında zorluklarla karşılaşırsın. “Yaban” ya da “gelinti” olarak görülürsün; yeni bir yara daha açılır içinde.

Yıllar geçer. Doğduğun toprakların yabancısı olursun; seni tanıyanlar azalmıştır…

Böyle  böyle yaralar çoğalır ve bazısı sürekli kanar, bazıları kabuk bağlar. Yaralı olarak yaşarsın… Sıla neresi gurbet neresi belli değildir… Gurbet bir yara olarak taşınır biteviye… Acır yaraların… Dayanırsın… Küçük sevinçler, büyük umutlar ilacın olur… Yaşama sarılarak yürürsün… Eğer öz suyun kurumazsa; her yıkıntıdan sonra kalanlarla yeni bir yapı oluşturabilirsen.

  *                      *                      *

Herizdağı’nın piknik alanında yaralı bir çam var. Fotoğrafını çektim. Fotoğrafı gösteriyorum insanlarımıza. Kimi “çıra almışlar” der, doğal bir iş sayar. Kimisi de ”Bu ağaca yapılır mı?” Der, acını paylaşır.

Geleneğimizde ağaç kutsaldır. Oğuz Kağan Destanı’nı okuyun, Osmanlı Beyliği’nden Osmanlı Devleti’ne geçişi okuyun; hep “ağaç Kültü” vardır. “Soy ağacı” denir kökümüzün araştırılmasına. Peki günümüzde ağaç düşmanlığı nereden geliyor? Bir canlıya nasıl balta vuruluyor? Kesip odun yapmak ayrı, yaralamak ayrı… Ağacı kolayca yaralamak nasıl bir duygu!

                           *                      *                      *

Bir süredir sokak köpeklerine zaman ayırıyorum… Bazıları yitiyor… Nereye giderler acaba? İlginç olan, giden köpeklerin yerine yenileri geliyor. Karnı doyan köpek, kimseye zarar vermez… Çoğunluğu dişi. Bu bir raslantı değil. Bu bir sorun. Öldürmek çözüm değil. Daha insancıl bir çözüm bulmalıyız. Çünkü “Dünya yalnızca insanların değil” Bitkisiyle, hayvanıyla, insanıyla bir bütündür dünya. Dünyamızın yarası çok ve gün geçtikçe büyüyor yara. Bu yaraya ilaç sürecek olan bizleriz.

İnsanımıza, ormanımıza, hayvanımıza sahip çıkalım. Bunun yolu ise örgütlenmek. Barınak yapmak. Sevgi ile donanmak.

Bilmem ne dersiniz?

“Kafayı yemiş” demeniz bir çözüm değil.

Bunu bilmenizi istiyorum.

 

                              *                      *                      *

Genç yaşta yitirdiğimiz Abdulkadir Bulut ile ilgili üç kitap elimize ulaştı. Tanımanızı istiyorum.

Hoş ve esen kalınız.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.