Amasya İtimat

TIBBİ BİTKİLER

Turgay Bulut Kerimoğlu (Biyolog)

YEŞİL ÇAY

 

Son 15-20 yılda yeşil çayın faydaları üzerine yapılan araştırmalar daha çok kanseri

 

engelleme ve kanser hücrelerinin yayılımını yavaşlatmadaki etkisi odaklı olmakla birlikte

 

bazı bilimsel araştırmaların kolesterolü ve tansiyonu düşürdüğü, şeker hastalığından

 

koruduğu, yağ yakılmasına yardımcı olduğu ve bunamayı yavaşlattığı yönünde sonuçları

 

bulunmaktadır.

 

– Güçlü bir antioksidandır

 

– Kansere karşı koruma sağlar

 

– Kötü kolesterolü düşürür

 

– Kalp sağlığına iyi gelir

 

– Kan basıncını düşürür

 

– Dişçürüklerini önler

 

– Diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar

 

– Metabolizmayı hızlandırır

 

– Kilo vermeye yardımcı olur

 

– Bağışıklık sistemini güçlendirir

 

Yeşil Çay Nasıl Hazırlanır?

 

Yeşil çayı hazırlamak için diğer bitkisel çaylardan daha farklı bir yol izlemeniz

 

gerekmiyor. Bir fincan çay için bir çay kaşığı (5 gr) kurutulmuş yeşil çay yaprağı yeterli

 

olacaktır. İyi su kullanmanız çayın tadını çıkarabilmeniz açısından önemli. Suyu kaynatın,

 

ocağı kapatın ve 4-5 dakika bekleyin. Kabarcıklar azaldıktan ve su biraz soğuduktan

 

sonra bardağın üzerine süzgeçle yerleştirdiğiniz yeşil çayın üzerine dökün. 2-3 dakika

 

bekletin, daha uzun bekletirseniz çayın tadı biraz acı olabilir. Dikkat etmeniz gereken

 

nokta ise su tam kaynar haldeyken bardağa boşaltmamak, çünkü yeşil çay en iyi 80-85

 

derece suyla demlenir.

 

Yeşil Çayın Yan Etkileri

 

Kalp sorunları, yüksek tansiyon, böbrek sorunları, karaciğer sorunları, mide ülseri ve

 

anksiyete başta olmak psikolojik bozuklukları bulunanlar yeşil çay tüketmemelidir. Anemi,

 

diyabet, glokom veya osteoporoz hastalıkları olan kişiler yeşil çay içmeden veya

 

ekstresini kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Hamile ve emziren

 

kadınlar da yeşil çay içmekten kaçınmalıdır. Aşırı yeşil çay tüketimi sinirlilik, uykusuzluk,

 

kalp çarpıntısı, baş dönmesi yaratabilir. Kafein içerdiğinden bazı kişilerde bulantı, kusma,

 

ishal, baş ağrısı ve iştah kaybına neden olabilir.

 

ZENCEFİL

 

Anavatanı Asya’nın tropikal bölgeleri olan zencefil Avustralya,

 

Brezilya, Çin, Hindistan, Jamaika, Batı Afrika ve Amerika Birleşik

 

Devletleri’nin tropikal bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Çeşitli

 

rahatsızlıkların tedavisinde ve yemeklerde baharat olarak kullanılan

 

zencefil ekildikten 6 ile 20 ay sonra hasat edilir. Beyaz (bazen sarıya

 

çalan yeşil) çiçekleri orkideye benzer. Zencefilin kullanılan bölümü

 

toprak altında bulunan bej renkli kök-sapıdır.

 

Bilimsel adı Zingiber officinale olan zencefilin sağlık için faydaları bileşenlerinin gingerols

 

ve shogaols gibi fenoller ve uçucu yağlar olduğu düşünülmektedir.

 

– Mide bulantısını geçirir

 

– Deniz tutmasına iyi gelir

 

– Sindirimi hızlandırır

 

– Baş dönmesine iyi gelir

 

– Gazı azaltır

 

– Kronik ağrıları azaltır

 

– Kas ağrılarını hafifletir

 

– Romatizma ağrılarına iyi gelir

 

– Solunum yollarını açar

 

– Alerjik reaksiyonları azaltır

 

– Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir

 

– Kan şekerini düşürür

 

– Kan dolaşımını güçlendirir

 

– Hazımsızlığa iyi gelir

 

– Adet ağrılarını azaltır

 

– Boğaz ağrısına iyi gelir

 

– Terlemeyi arttırarak ateşi düşürür

 

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

 

4 bardaklık zencefil çayı hazırlamak için yaklaşık 4 santim uzunluğunda bir zencefilin

 

kabuğunu temizleyin. Hazırladığınız iyi suyu kaynatın ve ince zencefil dilimlerini suyun

 

içine atın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika kadar tuttuktan sonra

 

zencefil dilimlerini süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için limon dilimleri ve bal

 

kullanabilirsiniz.

 

Zencefil Çayının Yan Etkileri

 

Zencefilin yan etkileri nadir olarak görülmekle birlikte fazla miktarda tüketimi ishale,

 

göğüste yanma hissine ve ağızda tahrişe neden olabilir. Kapsül formunda kullanıldığında

 

mide ekşimesine ve gaza neden olabilir.

 

Safra taşı bulunanlar zencefil çayı içmeye başlamadan önce doktora danışmalıdır. Kan

 

inceltici özelliği bulunan zencefil cerrahi operasyonlardan önce ve sonrasında

 

kullanılmamalıdır. Aynı özelliği nedeniyle kan inceltici ilaçlar ile birlikte kullanılması

 

tavsiye edilmez.

 

Kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin zencefil ürünleri kullanmadan önce doktor

 

tavsiyesi alması gerekir. Tansiyon ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.