Amasya İtimat

TARLADAN SOFRAYA KİRAZ.

Ülke genelinde her yıl ünü giderek artan    ilçemize  bağlı  Alpaslan köyünün kirazı  bu yıl Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Kayseri, Van, Erzurum, Çorum, Ankara ve il ile ilçelerden gelen tır, kamyon ve kamyonetlerle satılıyor.

Aroması ve uzun mesafeye  dayanıklılığı ile ün yapan  Alpaslan kirazının  toplama mevsimi 35 günlük  sürüyor.  Kiraz toplama mevsimini  iyi değerlendirmek isteyen  kiraz üreticisi ,kadınıyla kızıyla, yaşlısı ve  genci ile  sabahın erken saatlerinde  kiraz toplamaya gidiyor. Kiraz dalarlından  birer birer topladıkları kirazları kovalara dolduruyor.Buradan özel kiraz kutularına yerleştirilen kirazlar  son olarak elden geçiriliyor. Kiraz toplama  mevsiminin kısalığı nedeniyle  çevre köylerden 40 tl yevmiye ile  onlarca işçi çalıştırılıyor.Zamanı iyi değerlendirmek isteyen üretici  işçilere  yemeğini kiraz  bahçesinde  veriyor.

Toptan  kiraz alıcısı Muammer Gencel; “Kiraz toplama sezonu beşinci ayın ortalarında  başlıyor. Haziran ayının sonuna kadar kiraz alımı yapıyoruz.Kirazımızı en iyi şekilde Türkiye’nin her yerine  sevk etmeye çalışıyoruz.Köyümüz için büyük bir gelir kaynağı. Bu yıl 900-1000 tonu zorlar.Üretmiş olduğumuz kirazlar diğer köylere göre daha dayanıklıdır.Tüketiciye ulaştıktan sonra bir hafta –on gün rahatlıkla yenilir.Kirazlarımızı yurt içi  yurt dışına  gönül rahatlığı ile gönderiyoruz.” dedi.

Üretici Zeki Şen; “ Kasabamızda  kiraz alan esnaf arkadaşlardan çok memnunuz ,paramız kalmıyor. Gördüğünüz gibi kirazı tek tek topluyoruz. Kasalara koymak , işçi bulmak  hepsi bir sorun. Yevmiyemizi  bile alamadığımız   günler oluyor. Buna  da şükür  diyoruz. Pazarımız daha da iyi olursa  üreticinin yüzü güler. Bizim kirazımız  daha dayanıklıdır bir hafta on gün tazeliğini korur.” dedi.images 1 2

 

 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.