Amasya İtimat

SOFRALARIN BAŞ TACI DUT PEKMEZİ

İlçemizde  hanımlar dutların olgunlaşmasıyla pekmez yapımı için kollar sıvadı. simit 011 simit 013

Yaz başında kış hazırlıklarına başlayan hanımlar, olgunlaşan dutlardan geleneksel yöntemlerle pekmez yapıyor. Özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan dut pekmezi, aynı zamanda öksürük, astım gibi hastalıklara iyi geliyor. Büyüme çağında olan çocuklar için vazgeçilmez doğal besin kaynağı dut pekmezi, tam bir şifa kaynağı. İlaç vurulmayan tamamen doğal olarak yetişen dut ağacı meyvelerinin ömrü çok kısa sürüyor ve maalesef en fazla heder olan ve değerlendirilmeyen tek meyve. Ülkemizin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilen dut pekmezini ilçemiz hanımları  daha farklı daha doğal ortamda yapıyor.
Olgunlaşmış dutların bulunduğu dut ağacına çıkan bir kişi tabana seri olan bezler üzerine dalları itina ile silkeliyor. Toplanan dutlar kazanlara konularak olgunlaşıncaya kadar pişiriliyor. Kazanlardan çuvallara konan dutlar “SIKTAÇ” denen geleneksel aygıttan sıkılarak şırası alınıyor. Bakır leğenlerde ateş üstünde sürekli karıştırılarak 2-3 saat süre ile pişirilen dut şırasının pekmez kıvamına geldiği yine geleneksel yöntem olan tırnak üzerine konan bir damla ile anlaşılıyor. Ateşten indirilen leğenlerden kavanozlara konarak kışlık yiyecekler kilerlerin  rafına kaldırılıyor.
Doğal yolla pekmez yapan bayan anlatıyor. ” Doğal ve organik dut pekmezi şeker kullanmadan yapılan sofraların vazgeçilmez gıda öğünüdür. Biz pekmezi atalarımızdan gördüğümüz yöntemlerle yapıyoruz. Bir kiloluk  5-6 kavanoz pekmez , bir leğen şıranın 2.5-3 saat kaynatılması sonucu elde ediliyor.Bundan sonra  üzüm pekmezi, elma pekmezi yaparak kış aylarında kahvaltı soframızı zenginleştiriyoruz. Bizim pekmezimiz aynı zamanda doğal ilaçtır” dedi.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.