Amasya İtimat

ŞAİR SAMİ ASLAN İLE RÖPORTAJ

 

T. GAZETESİ

 Merhabalar, Sami Bey nasılsınız?

 

 S. ASLAN

Teşekkür ediyorum, hoş geldiniz.

 

T  GAZETESİ

Hoş bulduk Sami Bey sağ olun.

Sami Bey, Sami Aslan kimdir ne iş yapar  nerelidir bizler sizi tanıyoruz biliyoruz ama bilmeyen ve tanımayan okurlarımız için biraz kendinizden bahsedermisiniz bize?

 S. ASLAN 

Tabi ki  efendim memnuniyetle..

Ben 1963 yılında Amasya ili Taşova ilçesi Karsavul köyünde Dünya’ya gelmiş, fakir ama gönlü zengin çevresi tarafından sayılan ve sevilen Ahmet Aslan’ın  7 çocuğundan biriyim.

 

 T. GAZETESİ

 Sami Bey, öğrenim durumunuz nedir tahsilinizi nerede yaptınız?

 

 S. ASLAN

Öğrenim durumum ilkokul, Çocukluğum doğduğum köy olan  Karsavul köyünde geçti ilkokulluda Karsavul köyünde okudum.

İlkokuldan sonra sekiz  yıllık öğretmen  okullu imtihanlarına girdimsede maddi olanaksızlıklar bizim okumamıza müsaade etmedi. 

Velhasıl  bize gurbet yolu gözüktü ver elini İstanbul..

Böylece İstanbul’daki  gurbet hayatımız  daha 12 yaşında başlamış oldu halada devam ediyor.

Kırk yıldır İstanbul’da ikamet ediyorum.

 

T. GAZETESİ

Sami Bey, İstanbul’da ne  işle meşgulsünüz Sami Aslan ne iş yapar?

 

S.ASLAN

İstanbul’a  gittiğim  zaman, ilk yaptığım iş semt pazarcılığı oldu  pazarcı bir beyefendinin yanında  çalışmaya başladım! O Pazar senin bu Pazar benim dolaştık durduk İstanbul’u semt semt .

Fakat kış  mevsiminde  pazarcıların işi çok zor olur, benim İstanbul’a gedişimde sonbahar Ayına rastlamıştı .

Yağmurlu ve fırtınalı bir günde Pazar açmıştık, aman yarabbi  bir fırtına bir yağmur çadırlar havada uçuyordu, tirtir titriyordum tam bu sırada benim sürekli müşterilerimden olan yaşlı bir Mustafa amcam vardı, birde baktım ki o duruyor karşımda hal hatır sorduktan sonra, kulağıma eğilerek  usulca fısıldadı.

Sami oğlum senin kimin kimsen yokmu Allah aşkına üstünde yok,  başında yok  tir tir titriyorsun yahu dedi.

Bende yok Mustafa amcacığım benim kimsem yok dedim! gerçektende kimsem yoktu..

Tekrar kulağıma eğildi, seni bir lokantaya işe koysam çalışırmısın oğlum, bak kış günü sıcak bir işyerinde çalışmış olursun  sıcacık yemeğini yersin  diye usulca kulağıma fısıldadı.

Çok sevinmiştim tabiki, bende olur Mustafa amaca dedim! Meğer amcanın kardeşinin lokantası varmış,  beni aldı onun yanına götürdü kardeşine bana iş vermesini istedi, oda kabul etti sağolsun.

 Bir kaç yıl bu lokantada çalıştım. komilik yaptım! Yani garson yamaklığı diyelim buna sağ olsunlar beni evlatları yerine koydular yanlarında çok rahat ettim.

Onlar sayesinde hem garsonluk mesleğim oldu, hem de aşçılık mesleğim oldu, meslek sahibi oldum yani, daha sonra daha büyük restoranlarda çalıştım, askerlik görevimi yaptıktan sonra ata inşaat firmasında yönetim kurulu garsonu olarak işe başladım! Bu firma aynı zamanda  Atatürk barajını yapan firmadır. 29 yıldır bu firmada görevimi sürdürüyorum !Emekli oldum fakat hala görevime devam ediyorum!

Bunun  dışında bildiğiniz gibi hocam, şairlik, bestekârlık devam ediyor işte, böyle sayın hocam.

 

T. GAZETESİ

Sami Bey on iki yaş bayağı küçük bir yaş gurubu, o yaşta İstanbul’da nerde kaldınız ? kimin yanında kaldınız?

 

 S.ASLAN

Evet haklısınız,  ilk önce amcamın yanına  gittim hiç unutamadığım bir anı olarakda kaldı, öz amcamın evinde yaşadıklarım.

Bir Ramazan ayıydı İstanbul’a gidişim amcam beni gördüğünde hiç ama hiç sevinmemişti, bunu yüz ifadesinden anlayabiliyordum.

Üç odalı bir gecekonduda oturuyorlardı, odanın birine kışlık odun yığmışlardı, birinde kendileri duruyor, diğerinde de çocukları kalıyordu. Odun yığılı olan odanın bir köşesine de benim yatağımı  koydular  o geceyi hiç “ama”  hiç unutamam ! bir türlü uyku tutmamıştı,  beni, hiç uyuyamamıştım ilk defa anamdan ve babamdan ve ailemden ayrı kalıyordum her şey,  hepsi gözümde canlanıyordu, hüngür hüngür ağlıyordum ama bu ağlamayı  kimseler duymuyordu, sessiz bir çığlıktı bu ağlama. 

Ramazan ayı olduğu için sahur vakti olmuştu,  konuşmalar gülüşmeler duyuyordum, bekliyordum ki benide çağırsınlar sahura, ama çağırmadılar malesef.

Ertesi günü bir paket çay şekeri ile bir ekmek aldım ! Sahura kendim kalktım ve sessizce mutfağa gittim ! Şekerli suya ekmek doğradım ve yedim,  orucumu öyle tuttum.

Bundan evdekilerin haberi  olmuyordu, bu arada bana kimse sormuyordu bile,  seni bir işe koyalım sen ne iş yapabilirsin sanki ben o evde yoktum!

Derken..  Düşündüm düşündüm,  baktımki bu iş böyle olmayacak evden ayrılmaya karar verdim!  Tuvaleti dahi  olmayan küçük bir dükkân tuttum ! Tuvalet için cami tuvaletine gidiyordum. 

Çok geceler ağlamakla geçmiştir günlerim rabbimin bu günlerine çok şükür. Bu  arada beni kardeşinin lokantasına koyan, Rahmetli  Mustafa amcam ve beni evlatları gibi bağırlarına basıp seven, Diyarbakırlı, Rahmetli Hacı Enver ağabeyim ve Kastamonulu Hacı Osman ağabeyim, sizlerden Allah razı olsun. Mekanınız cennet olsun..

 

T. GAZETESİ

Peki Sami Bey, biliyoruz ki sizin şiir kitaplarınız var birçok şiirinizde  bestelendi daha önce ailenizde sanatla uğraşan kimse varmıydı, nereden geliyor acaba bu şairlik böyle?

 S. ASLAN

Yok sayın hocam! Ailemde sanatla uğraşan kimse yok  fakat çok duygusal biri olduğumu söyleyebilirim.

Birde çok küçük yaşta gurbet hayatıyla tanışmamdan dolayı duygu yoğunluğumu  kâğıda döktüm diyebiliriz.

 Ayrıca ben beş yıl kadar birçok ünlü şairin uğrak yeri olan bir mekanda çalıştım. Bu şairlerle iç içe oldum..Bu mekanın daimi müşterileri, şairler ve tiyatroculardı. Böyle  bir müessesede beş yıl  kadar çalışmam, bu şairlerle iç içe olmam,  şiire ilgimi duymamı daha da artırdı diyebilirim.

 

T. GAZETESİ

Kimdi Sami Bey bu şairler bize bir kaç isim verebilirmisiniz?

 

S.ASLAN

Tabi ki, mesela Cemal Süreyya, Can Yücel, Arif Damar, Mücap Oflu oğlu,  F. Hüsnü Dağlarca, Edip Can sever, Ece Ayhan  sadece aklıma gelenler.

 

 T. GAZETESİ

Pek Sami Bey, kaç şiir kitabınız yayımlandı ? Kaç eseriniz besteledi söyleyebilirmisiniz  bize?

 

S.ASLAN

Tabi bu güne kadar sekiz şiir kitabım yayımladı, en son yayımlanan şiir kitabımın adı (SİYAH LALE ) genişletilmiş olarak yayımladı ve yedinci baskısını yaptı.

Kaç eseriniz bestelendi diye sorduğunuz zaman, otuz beş adet şiirim bestelendi, diyebilirim ve bestelenen  şiirlerimin yirmi beş tanesinin bestesi zaten kendime ait, yani kendim besteledim.

Bestecilik yanımızda var yani…

 

T.GAZETESİ

Peki, Sami Bey, bestelenen şiirlerinizin içinde en bilinenlerinin adlarını söyleyebilirmisiniz?

 

S.ASLAN

En bilinen bestelerimin adları, GEL HEDİYE HEDİYE, SORMA TABİP SORMA, AMASYANIN TAŞLARI, diyebilirim.  

Amasya’nın taşları eserimizi TRT sanatçımız Seyit Al’da seslendirdi biliyorsunuz.

 

Amasya’nın Taşları

Yârin uzun saçları

Pekde güzel görünür

Yârin Kalem kaşları

 

Oy tektir, vallahi tektir

Benim Amasyalım tektir, 

 

T. GAZETESİ

Evet, Sami Bey geçekten çok sevilen bir eser bu Amasya’nın taşları.

Peki, Sami Bey bu güne kadar kaç sanatçıya beste verdiniz hatırlıyor musunuz?

Bize isimlerini verebilirmisiniz?

 

S.ASLAN

Size resmi bandrol’ lu albüm çıkaran sanatçılarımızın adlarını vereyim isterseniz.

 Piyanist Alpaslan UZUN ( 2- eser)  Turan ÜSTÜN ( 4- eser ) Ayşegül PINAR ( 3- eser ) Buket ÜNAL (4 -eser ) Ordulu Yasemin ( 1- eser ) Saliha  ASLAN ( 14- eser )  Cumali ATİLLA  ( 3-eser  )  Hakan ÇİÇEK ( 1-eser )

 Resmi albüm çıkarmadan eserlerimi okuyan sanatçılar ise, İzzet AKTAŞ, Ünal TAŞLIK ve Seyit AL.

 

T. GAZATESİ

Sami Bey, Amasya  adına birçok Türkü bestelediğinizi biliyoruz, sanırım bu güne kadar sizin kadar Amasya türküsü yazan ve besteleyen bir şair bestekâr yoktur.

Bu konuda ne dersiniz?

 

 S.ASLAN

Evet  bende size katılıyorum ve  aynı kanıdayım bu güne kadar Amasya  adına yazdığım,  bestelediğim  beste  sayısı  ( 7 )  ama bu eserler sadece  Amasya’ yı  işleyen ve Amasya’ yı  tanıtan eserler. Amasya yöresi eserlerimin toplamı onbeş yirmiyi bulur. Amasya’nın Taşları, Amasya Yaylaları, Şu Amasya Ovasında,  Amasya Tepeleri,  Amasyalıyım, Saray dağı Amasya ve Amasya Güzelleri, sadece Amasya’yı tanıtan bestelerim diyebilirim.

En son bestelediğim ( Amasya güzelleri ) adlı eserimizi kendisine ondört türkü verdiğim! Erzincanlı bir hanım sanatçımız Saliha Aslan okudular.

Saliha Aslan ile akrabalık varmı diye sormayın, çünkü soyad benzerlikleri tamamen tesadüf..

 

T.GAZETESİ

Sami Bey Taşova gazetesi olarak, bize ayırdığınız zaman için çok çok teşekkür ediyor, Taşova gazetesi ailesi olarak başarılarınızın devamını diliyoruz.

 

S.ASLAN

Bende Taşova gazetemize başarılar diliyor, sizlere çok çok teşekkür ediyorum!

 

İŞTE SAMİ ASLAN’IN EN SON BESTELDİĞİ ESERİ

( AMASYA GÜZELLERİ )

SESLENDİREN SANATÇI; SALİHA ASLAN

 


 SÖZ VE MÜZİK; SAMİ ASLAN

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.